Kineski mediji tvrde: Naša vojska je u stanju pripravnosti, Amerika će početi rat

Kineski mediji tvrde: Naša vojska je u stanju pripravnosti, Amerika će početi rat

13/01/2017 Off By

 REKSU TILERSONU, kojeg je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao za državnog sekretara SAD, bolje bi bilo da pazi na svoj jezik, upozoravaju danas kineski mediji uz ocenu da su Tilersonove prijetnje da se Kini uskrati pristup otocima u Južnom kineskom moru “ratnohušačka retorika”.

Kineški državni list “China Daily” smatra da ukoliko bi Tilerson delovao u skladu sa svojim pretnjama, to bi “postavilo kurs za razoran sukob između Kine i SAD”. “Osim ukoliko Vashington ne planira da vodi rat velikih razmjera u Južnom kineskom moru, bilo kakvi drugi pristupi da se Kini uskrati pristup otocima bili bi ludački”, navodi kineski “Global Times”.

Tilersonu bi, dodaje taj list, bilo bolje da “prostudira nuklearne strategije ukoliko želi da primora veliku nuklearnu silu da se povuče sa svojih teritorija”, prenosi AFP. Oba lista su se, međutim, saglasila da je prerano reći da li Tilerson svojim prijetnjama “više laje nego što ujeda”. “Ostaje da se vidi u kojoj mjeri će se njegovi stavovi protiv Kine pretočiti u američke vanjske politike”, piše “China Daily”. (Agencije)