LSV: Pravda za Vojvodinu pred Ustavnim sudom – godinu dana kasnije

LSV: Pravda za Vojvodinu pred Ustavnim sudom – godinu dana kasnije

11/01/2017 Off By

 

GODINU dana nakon podnošenja inicijative Ustavnom sudu Srbije o oceni ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine je uskraćena za odgovore i informaciju kada će Vojvodini biti vraćeno preko dve milijarde evra, koliko je uskraćeno nepoštovanjem Ustava u periodu od preko deset godina.

Inicijativom je traženo mišljenje Ustavnog suda o dva važna zakona koji onemogućavaju neposredno sprovođenje odredbe Ustava Republike Srbije, a kojom se garantuje pravo Autonomne pokrajine Vojvodine na budžet u iznosu najmanje 7 posto u odnosu na budžet Republike Srbije.

Budući da je izostankom odgovora i nepostupanjem po ovoj inicijativi Ustavni sud produbio i produžio neustavno stanje po pitanju finansiranja Autonomne pokrajine Vojvodine, naša beskompromisna borba za interese Vojvodine se nastavlja.

Zbog toga je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak uputio otvoreno pismo Tamašu Korhecu, novoizabranom sudiji Ustavnog suda, koji budući da i sam dolazi iz Vojvodine, treba da ima razumevanja za pitanja povređivanja Ustavom zagarantovanog prava Vojvodine na prihode onako kako je Ustavom utvrđeno.

U otvorenom pismu, koje vam dostavljamo u prilogu istog mejla, nalazi se i zahtev da, u skladu sa sudijskim ovlašćenjima, dr Korhec pokrene postupanje po podnetoj inicijativi, kojom bi se otklonilo ne samo urušavanje finansiranja položaja AP Vojvodine, već i urušavanje ugleda institucije zadužene za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine, daje signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom, sve dok ne ispravi tu nepravdu načinjenu AP Vojvodini.(Press LSV)