Skupština Kosova bez rezolucije o Haradinaju

Skupština Kosova bez rezolucije o Haradinaju

11/01/2017 Off By

 

Vladajuće partije, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, podržale su prve tri tačke rezolucije kojima se traži da se “bezuslovno oslobađanje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, dogodi što pre i da se smatra primarnim državnim zadatkom, da Vlada Kosova traži da se direktno uključi Evropska unija, preko visoke predstavnice za vanjsku politiku i bezbednost Frederike Mogerini, da ubrza oslobađanje od francuske države, Ramuša Haradinaja


 

POSLANICI Skupštine Kosova posle  jučerašnje celodnevne diskusije o hapšenju predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici Srbije, nisu uspeli da usvoje ni jednu rezoluciju.

Poslaničke grupe partija vladajuće koalicije nisu se složile sa nacrtom rezolucije koju su predložile opozicione partije, iako je opozicija bila spremna da se posljednja, peta, tačka rezolucije ukloni, pa se glasalo za dve rezolucije.

Međutim, niti jedan predlog rezolucije nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

Vladajuće partije, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, podržale su prve tri tačke rezolucije kojima se traži da se “bezuslovno oslobađanje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, dogodi što pre i da se smatra primarnim državnim zadatkom, da Vlada Kosova traži da se direktno uključi Evropska unija, preko visoke predstavnice za vanjsku politiku i bezbednost Frederike Mogerini, da ubrza oslobađanje od francuske države, Ramuša Haradinaja.

Traženo je i da se Vlada Kosova obavezuje da preduzme sve neophodne mere kako bi informisala sve međunarodne instance da odbiju jurisdikciju Srbije za navodne zločine na celoj teritoriji bivše Jugoslavije i da u skladu sa tim traži oslobađanje Ramuša Haradinaja.

Poslanici pozicije nisu se složili sa tačkom kojom se traži prekid dijaloga sa Srbijom do anuliranja svih poternica Srbije protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u Interpolu, kao ni sa petom tačkom u kojoj se traži ostavka ili smena svih glavnih odgovornih za pregovore sa Srbijom koji su jedini mogli biti informisani koje osobe imaju poternice Srbije u Interpolu, pošto Kosovo nije član Interpola.

Opozicione partije Samopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo, nisu htele da odustanu od zaheva za prekidom dijaloga sa Srbijom. (Anadolija).