Zapadni Balkan i Evropa: EU su potrebni regionalni moćnici kao politički partneri i garanti stabilnosti

Zapadni Balkan i Evropa: EU su potrebni regionalni moćnici kao politički partneri i garanti stabilnosti

10/01/2017 Off By

Vučić, koji postjugoslavenskom Srbijom vlada s toliko moći kao samo Milošević pre njega, tek je paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koja, u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće s puta demokratije i vladavine prava


 

“U SVIM zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike koje sve više okreću leđa demokratiji i vladavini prava. Evropskoj uniji su ipak potrebni – stabilni partneri su važniji od principa”, piše nemački nedeljnik  Spigel na svom portalu.

Dopisnik iz Budimpešte Keno Verseck, dobar poznavalac balkanskih prilika, iznosi pojedine primere:

„Šef srpske vlade Aleksandar Vučić rado se predstavlja za vatrenog obožavatelja Evropske unije i njenih vreednosti. Periodično obasipa nemačku kancelarku pravim pravcatim izjavama ljubavi u kojima hvali njeno humanističko i demokratsko držanje. Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.”
Ali Vučić zna i drukčije, piše Spigel, navodeći tesne odnose i vojne vežbe sa Rusijom, te „česte markantno-egomanske primedbe na adresu političara u opoziciji, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih prijetnji. I naravno da je u njegovim očima nazivanje masakra u Srebrenici genocidom zapravo antisrpska propaganda”.

Bundeskanzlerin Angela Merkel und der serbische Ministerpräsident Aleksandar Vucic unterhalten sich zu Beginn ihres Treffens im Bundeskanzleramt in Berlin. Foto: Bundesregierung/Guido Bergmann/dpa +++(c) dpa – Bildfunk+++ |


Vučić, koji postjugoslavenskom Srbijom vlada s toliko moći kao samo Milošević pre njega, tek je paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koja, u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće s puta demokratije i vladavine prava.”
U analizi se citira i bosansko – austrijski politikolog Vedran Džihić koji kaže: „Proces demokratizatije u regionu u celosti stoji pod upitnikom. Tamošnje političke elite ne uzimaju više EU za ozbiljno i igraju dvostruku igru sa Briselom. Za Zapadni Balkan ne postoji linearni, normativni put ka EU. Opet je sve otvoreno, mnogi scenariji su mogući”, smatra Džihić.

Na opasnosti upozorava i nemački poslanik Josip Juratović (SPD): „Izostanak integracije regiona Zapadnog Balkana u Evropu može biti vrlo opasan, kako nam je pokazao raspad Jugoslavije. Nije dovoljno držati s vremena na vreme neki samit na koji se prigodno objavljuju dobre namere.”

Novinar Keno Verseck dalje konstatira da se „u klimi umora EU od proširenja” u međuvremenu etablirao prećutni moto: “Realpolitika umesto vladavine prava”. “Evropskoj uniji trebaju mnogi regionalni moćnici kao politički partneri i jamci stabilnosti.”
Kada je u pitanju Srbija, očekuje se normalizacija odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hašim Tači. Ta normalizacija „se odvija izvan jasnosti, a pri tome i dalje nije ispitano sudelovanje jednog od aktera – Thačija – u ratnim zločinima”.

Makedonski dugogodišnji premijer Gruevski je potreban u „menadžmentu izbegličke krize” jer je Makedoniji namenjena uloga „bedema” prema Grčkoj. Crnogorski vladar Milo Đukanović vodi zemlju u NATO i smatra se garantom stabilnosti, iako vodi zemlju „kao privatnu firmu zajedno s porodičnom i partnerskom klikom”.(Agencije)