KONFERENCIJA ZA MEDIJE SAMOORGANIZOVANOG STUDENTSKOG POKRETA

01/12/2014 Off By

STUDENTI ⇒PROFESOR Vasilije Gvozdenović, tokom blokade u više navrata verbalno napadao studente i studentkinje u protestu, fotografisao ih, a potom su te fotografije objavljene na sajtu Filozofskog fakulteta, bez pristanka fotografisanih studenata, što je krivično delo.- DEKAN je više puta izjavio, kako će ukoliko se protest ubrzo ne okonča, morati da interveniše policija. Smatramo da će ukoliko policija bude intervensala na poziv Uprave Filozofskog fakulteta, ugled ove institucije biti dodatno srozan, na ćemu Uprava aktivno radi već 53 dana.- PRVI put nakon 50 dana, javile su se šanse za pregovore. Studenti u protestu su spremni na kompromis ukoliko je on moguć1472454-20


 

 

DEKAN je nedavno izajvio da je napadnut profesor Filozofskog fakulteta, i da to nije prvi napad. Želimo da demantujemo ove tvrdnje i oštro osuđujemo širenje neistinitih informacija od strane dekana. Za vreme blokade Filozofskog fakulteta, nije fizički napadnut ni jedan profesor, student, niti bilo koja zaposlena osoba na fakultetu, od strane studenta u protestu. Postoje kamere postavljene po celom fakultetu koje mogu to potvrditi. Sa druge strane, za šta takođe postoje materijalni dokazi, jedini napadi koji su se dogodili, bili su od strane profesora i zaposlenih na fakultetu.
DOCENT Čedomir Antić fizički je napao studentkinju u protestu: U ponedeljak 24.novembra oko 8 časova ujutru u prostorijama Rektorata Beogradskog Univerziteta desio se incident koji je u tesnoj vezi sa protestom koji se dešava na Filozofskom fakultetu. Studenti u protestu nalazili su se u učionici Seminara za istoriju starog veka zajedno sa studentima koji su pohađali nastavu i docentom Čedomirom Antićem. U jednom trenutku Čedomir Antić je odlučio da zaključa vrata učionice kako bi sprečio druge studente u protestu da uđu. Jedna studentkinja se nije slagala sa tim da bude zaključana i da joj bude onemogućena sloboda kretanja, pa je krenula ka vratima kako bi izašla. Kada se našla pored vrata, docent Čedomir Antić koji se već nalazio tu, gurnuo je studentkinju koja je odletela metar unazad i pala. Pri padu je povredila kolena i ima vidljive modrice. Studentkinja se u početku plašila da obavesti nadležne organe o ovom događaju, budući da je Čedomir Antić docent na Filozofskom fakultetu i mogao bi da ugrozi njen nastavak studija . Pošto su ubrzo nakon događaja krenule da se šire neistine kako se incident uopšte nije dogodio i da se pojavljuju razne verzije događaja, studentkinja je ipak odlučila da se oglasi. Za početak je otišla u Institut za sudsku medicinu, jer su modrice i dalje veoma vidljive. Planira se tužba protiv docenta Antića.
ŠTO se tiče profesora Vasilija Gvozdenovića, koji je prodekan za finansije na Filozofskom fakultetu, on je tokom blokade u više navrata verbalno napadao studente i studentkinje u protestu, fotografisao ih, a potom su te fotografije objavljene na sajtu Filozofskog fakulteta, bez pristanka fotografisanih studenata, što je krivično delo. Takođe verujemo da su fotografije načinjene takođe u korist toga da se protiv fotografisanih lica podnesu krivične prijave samo na osnovu toga što su u vreme blokade boravili u prostorijama fakulteta. Dakle, da se legitimišu studenti koji su u tom trenutku boravili u zgradi, što se i desilo, jer je ubrzo posle fotografisanja podneto šest discplinskih prijava protiv osoba koje su, između ostalih, na tim fotografijama, što je takođe protivzakonito. Takođe, na internetu postoji snimak gde se profesor Gvozdenović, dok fotografiše, unosi studentima u lice i hvata jednog od studenata za ruku. Bahatost i agresivnost ovog profesora se ogleda i u tome da neretko cepa i plakate koje studenti u protestu lepe po fakultetu. Oštro osuđujemo ovakvo ponašanje profesora Filozofskog fakulteta.

NA Konferenciji za medije bilo je reči i o navodnoj krađi vrata. Jedanaest vrata skinuto je sa učionica u kojima studenti u protestu borave i ostavljaju svoje stvari. Ovo je urađeno kako bi se sprečilo zaključavanje ovih učionica od strane osoblja fakulteta, jer se neretko dešavalo da stvari, a ponekad i studenti ostanu zaključani u učionicama. što je krivično delo. Uprava je povodom ovoga pozvala policiju, ali su studenti vrata vratili na mesto i utvrđeno je da su sva vrata na broju i da nijedna vrata nisu ukradena. Dekan je najavio da će biti podnete prekršajne prijave na osnovu snimka na kom se vidi kako studenti vraćaju vrata. Smatramo da bi ovakve prijave bile potpuno neosnovane.
TAKODE želimo da naglasimo nijedan komad nameštaja, niti bilo koji objekt koji pripada zgradi fakulteta ne nedostaje. Želimo da demantujemo izjave dekana da fali nameštaj, vrata, da je zgrada ruinirana i polusrušena. Svako ko poseti Filozofski fakultet ili ga je posetio u bilo kom trenutku blokade, može da se uveri da su to neistinite tvrdnje. Smatramo da su ovakve tvrdnje vrlo ružan pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa suštine studentskog protesta a to je borba za ostvarenje zahteva.

ŠTO se tiče 17 disciplinskih prijava i 3 prekršajne, o kojima dekan govori u medijima, ne znamo ništa. Osim 6 disciplinskih prijava koje su stigle još pre par nedelja na adresu studenata u protestu, nijedna nova prijava nije stigla. Takođe, napomenuli bismo da su ovih 6 prijava koje su stigle, potpuno neosnovane, a podnete su protiv nasumično izabranih učesnika protesta.
Osvrnuli bismo se na nelegalne ali pre svega nekolegijalne poteze uprave u toku studentskog protesta :

U par navrata zaključavana su vrata učionica u kojima su bile stvari među kojima su bila i lična dokumenta, lekovi , mobilni telefoni i ostale lične stvari studenata koji borave na fakultetu.
U jednom trenutku zaključan je i jedan student u amfiteatar. Nije podneta krivična prijava, iako je ovo krivično delo, jer je student ubrzo pušten da izađe iz učionice, takođe, nije postojao materijalni dokaz (snimak) koji bi potkrepio ove navode.
U SUBOTU 23. novembra privatno obezbeđenje je po nalogu zaključalo je u zgradi Filozofskog fakulteta preko pedeset studenata, počinivši time krivično delo narušavanja slobode kretanja. Nakon pojavljivanja policije koja je došla ispred faklulteta po pozivu studenata, ulaz na Fakultet je otključan.

JOŠ pre par nedelja Uprava je izdala nalog za legitimisanje studenata od strane obezbeđenja što je krivično delo ‘neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka’ .
Dok optužuju studente u protestu da su ukrali 11 vrata, desila krađa šatora od oko 400 evra – kr. delo ‘Sitna Krađa’ iz člana 210. Krivičnog zakonika. i kr. delo ‘Oduzimanje tuđe stvari’ član 211. Imamo razloga da verujemo da iza ovog dela stoji Uprava FF ili neki njeni članovi, jer šator nije iznet kroz ulazna vrata gde danonoćno dežuraju studenti. Takođe nedugo posle nestanka šatora, na sajtu fakulteta je objavljena fotografija šatora, kao i fotografija transparenta koji je studentski pokret istakao na prozoru fakulteta na kome piše ‘Vratite šator’ .
Smatramo da je ovim Uprava implicitno označila sebe kao počinioca ovog krivičnog dela. Slučaj je prijavljen policiji i biće dalje procesuiran.
DEKAN je više puta izjavio, kako će ukoliko se protest ubrzo ne okonča, morati da interveniše policija. Smatramo da će ukoliko policija bude intervensala na poziv Uprave Filozofskog fakulteta, ugled ove institucije biti dodatno srozan, na ćemu Uprava aktivno radi već 53 dana. Intervencija policije bi podrazumevala kršenje autonomije, a za tim smatramo da nema nikakve potrebe, s obzirom na to da ne radimo ništa ilegalno niti nasilno.
PRVO isključivanje struje dogodilo se pre desetak dana, nakon zbora koji je dekan održao u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Za to vreme, dok su stotine studenata bile na zboru, naložio je osoblju fakulteta da zaključa fakultet, međutim veliki broj studenata je u tom trenutku bio u zgradi fakulteta, dok je ostatak studenata bio na dekanovom zboru. Međutim, studenti koji su se vratili sa zbora su uspeli da se provuku između obezbeđenja i uđu u zgradu fakulteta da održe svoj zbor. Na polovini zbora, nestalo je struje i grejanja. Struje i grejanja nije bilo od petka (21.11.2014.) do srede (25.11.2014.) uopšte, izuzev na par sati u subotu uveče. Ponedeljak i utorak zaposleni nisu ni dolazili na fakultet, šalteri nisu radili, studenti su bili zaboravljeni u mraku. Nakon toga struja i grejanje su paljeni samo za vreme radnog vremena, ali su zato za vikend struja i grejanje su ponovo potpuno isključeni. Bez struje ne samo da smo u mraku i hladnoći, već ne možemo ni da koristimo kompjutere, a ni grejalice koje su nam potrebne, s obzirom na to da je zima, a mi nemamo grejanje. Ovaj potez ne samo da je potpuno neprimeren akademskoj zajednici i jedan krajnje iznenađujuć metod rešavanja studentskih problema, nego se njime ozbiljno ugrožava zdravlje studenata. Smatramo da je ovaj potez neetički i oštro osuđujemo ovakav tretman studenata koji se već 53 dana bore za dostupnije obrazovanje.

PRVI put nakon 50 dana, javile su se šanse za pregovore. Studenti u protestu su spremni na kompromis ukoliko je on moguć. Delegati studentskog pokreta su bili na razgovoru sa predstavnicima Ministarstva prosvete i pruženo im je pravno tumačenje zakona o visokom školstvu, za koji dekan tvrdi da onemogućava ispunjenje zahteva. S obzirom na to da se tumačenje sastoji iz izvođenja članova iz zakona o visokom obrazovanju, studenti bi do sutra trebalo da izvedu zaključak iz tumačenja, na osnovu koga će se sa sigurnošću utvrditi da li zakon omogućava ili ne ispunjenje studentskog zateva. Takođe su mogući pregovori sa Savetom Filozofskog fakulteta, a prvi koraci ka tome su već načinjeni.
U NEDELJU su studenti u protestu organizovali akciju deljenja odeće i hrane beskućnicima.
Takođe studenti protestu su dobili podršku od strane mladih istraživača i istraživačica Instituta za sociološka istraživanja.<


SAOPŠTENJE SAMOORGANIZOVANOG STUDENTSKOG POKRETA: TUŽBA PROTIV DOCENTA Č. ANTIĆA

pregled

STUDENTI ⇒ Čedomir Antić je odlučio da zaključa vrata učionice kako bi sprečio druge studente u protestu da uđu. Jedna studentkinja se nije slagala sa tim da bude zaključana i da joj bude onemogućena sloboda kretanja, pa je krenula ka vratima kako bi izašla. Kada se našla pored vrata, docent Čedomir Antić koji se već nalazio tu, gurnuo je studentkinju koja je odletela metar unazad i pala

 

SAOPŠTENJE SAMOORGANIZOVANOG STUDENTSKOG POKRET 2014: NEMA NASILJA

studenti2911

PROTEST ⇒ Studenti koji blokiraju nastavu nikada nisu ispoljili nasilne tendencije. Na predavanju na koje Dekan aludira, a čije je održavanje sprečeno 27. novembra ni do kakvih incidenata nije došlo STUDENTKINJE i studenti okupljeni u Samoorganizovani studentski pokret 2014 demantuju tvrdnje Dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr Miloša Arsenijevića, prema kojima su studenti u protestu fizički nasrnuli na jednog profesora. Studenti koji blokiraju nastavu nikada nisu ispoljili nasilne tendencije. Na predavanju na koje Dekan aludira, a čije je održavanje sprečeno 27.