Posle izborne muke u Makedoniji: Albanci traže veću vlast!

Posle izborne muke u Makedoniji: Albanci traže veću vlast!

08/01/2017 Off By

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među koja su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama. Jedan od zahteva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956


 

ALBANSKE partije koje su na vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su platformu za pregovore o formiranju vlade. Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije, Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije. Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među koja su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama. Jedan od zahteva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade sa albanskim strankama najavili su lideri obe najveće stranke – VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva. Te stranke su dobile najviše poslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra (VMRO DPMNE 51, a SDSM 49), ali nijedna ne može da formira vladu bez albanskih poslanika u parlamentu koji ima 120 mesta. Dokument koji su na inicijativu DUI Alija Ahmetija potpisali ta stranka, Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, objavljen je dva dana pred krajnji rok u kojem predsjednik Makedonije Đorge Ivanov treba da mandat za formiranje vlade da lideru stranke koja je osvojila najviše poslaničkih mesta – Nikoli Gruevskom. Ukoliko predsjednik VMRO DPMNE i biši premijer, u roku od 20 dana ne uspe da formira vladu, mandat za to dobija predsednik SDSM Zoran Zaev.(Agencije)