PROSLAVLJEN ZAVRŠETAK PROGRAMA AMERIČKE POMOĆI SRPSKOM PRAVOSUĐU

01/12/2014 Off By

PRAVOSUĐE ⇒ Saradnici iz SAD zadovoljni su saradnjom koju su u to vreme imali s Visokim savetom sudstva, Skupštinom Srbije, Vrhovnim kasacionim sudom i ostalim sudovima u oblasti efikasnijeg rada sudova, stvaranju finansijske nezavisnosti sudova i njihovog transparentnijeg rada

Ranka Čičak
selaković

Nikola Selaković

U BEOGRADSKOM hotelu Metropol proslavljen je danas završetak programa američke pomoći srpskom pravosuđu. Ova USAID – ova akcija nazvana je Program podele vlasti. Projekat je trajao šest godina i ukupno je koštao 12 miliona dolara. Cilj je bio da se pruži pomoć Srbiji u njenom pristupanju EU. Saradnici iz SAD zadovoljni su saradnjom koju su u to vreme imali s Visokim savetom sudstva, Skupštinom Srbije, Vrhovnim kasacionim sudom i ostalim sudovima u oblasti efikasnijeg rada sudova, stvaranju finansijske nezavisnosti sudova i njihovog transparentnijeg rada. Radnici ovog programa sarađivali su sa skoro svim sudovima u zemlji i pomogli u mnogim problemima. Najveći je bio u pretrpanosti sudova zastarelim predmetima. Problem nije rešen, ali je broj starih predmeta smanjen za 53 posto. Uvedena je funkcija upravnika suda i tako napravljen rad u radu sudova. Prvi put u istoriji srpskog pravosuđa napravljen je Lični list sudija i zaposlenih u sudovma sa svim personalnim podacima na jednom mestu. Program USAID- a povećao je poverenje građana u sudove. Pružio je podršku uvođenju infopulta sa svim informacijama iz sudova.
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, Dragomir Milojević ocenjuje da je sve ovo doprinelo pravnoj sigurnosti građana, ali da treba povećati saradnju medija s pavosudnim organima. On kaže da su i plate sudija važne za njihovu objektivnost, jer male plate utiču na korupciju.
Ministar pravosuđa Nikola Selaković zahvalio se ambasadoru SAD, Majklu Kirbiju na podršci.
– Postavili smo građanina kao korisnika sudskih usluga u centar pažnje. Naučili smo da probleme posmatramo kao celine u okviru sistema. Shvatili smo da su najvažniji upravo problemi koje smo smatrali zanemarljivim. Ja smatram da su investicije potrebne i da su važnje one koje se ulažu u ljude , nego one uložene u tehniku, iako je i tehnika važna. Ovaj projekat je došao u pravo vreme, jer je i Svetska banka u analizi našeg pravosuđa primetila da se ono loše trnsformiše.
Ambasador SAD , Majkl Kirbi zadovoljan je što je u Srbiji građanin stavljen u centar pažnje:
– Ovde ima mnogo talentovanih ljudi na koje se može računati. Postoji i sudska nezavisnost, pa se može računati da sudovi odlučuju na osnovu zakona. Mi smo smatrali da to može i bolje, pa smo odlučili da vam pomognemo. Obišao sam celu Srbiju i čuo da negde procesi traju i po 20 godina, a negde i 40. Mi nismo došli da vam nešto namećemo, već da pomognemo.
Kirbi je govorio i o Pravosudnoj akademiji i njenoj važnosti za edukaciju, jer se zakoni stalno menjaju. On završetak ovog korisnog programa ne vidi kao kraj saradnje:
– Sledećeg meseca već počinje novi program. Vaš put ka Evropi nema za cilj samo da stignete u EU, već i da zbog sebe imate dobro pravosuđe, razvijeniju demokratiju i ekonomiju.<


DOGAĐAJI

.

IVICA DAČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI BELORUSIJIbelorusija

POSETA ⇒Ističući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i

 

 

VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM IZRAELA REUVENOM RIVLINOMizrael3

POSETA ⇒Premijer Vučić je naglasio da je došao u Izrael kako bi investirao u budućnost odnosa dve zemlje

 

 

VUČIĆ ZAPOČEO RADNU POSETU IZRAELUizrael2

POSETA ⇒Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da