Nikolič umesto u Gračanici položio badnjak na Andrićevom vencu

Nikolič umesto u Gračanici položio badnjak na Andrićevom vencu

06/01/2017 Off By

 

Nikolić je rekao da su se Vučić i on o svemu dogovorili i da se slažu da ulazak u kampanju tri-četiri meseca pre izbora ne bi bio koristan ni za jednog od njih dvojice. Nikolić je istakao da ni u kom slučaju ne bi bio protivkandidat Vučiću i da se ne bi kandidovao bez podrške Srpske napredne stranke


Ranka Čičak


POŠTO je odložio polaganje badnjaka u Gračanici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić to je učinio u zgradi Genelarnog sekretarijata na Andrićevom vencom. Posle posle ceremonije polaganja badnjaka  novinari su  ga obasuli pitanjima o predsedničkim izborima. Izjavio je da bi ga iznenadila kandidatura premijera Srbije Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Smatra da Vučić dobro obavlja posao predsednika Vlade Srbije i da ne veruje da bi se lako otkazao ove funkcije. Nikolić je Rekao je da se sa Vučićem dogovorio da odluku o svojoj eventualnoj ponovnoj kandidaturi za predsednika Srbije saopšte na praznik Sretenje, 15. februara.

Nikolić je rekao da su se Vučić i on o svemu dogovorili i da se slažu da ulazak u kampanju tri-četiri meseca pre izbora ne bi bio koristan ni za jednog od njih dvojice. Nikolić je istakao da ni u kom slučaju ne bi bio protivkandidat Vučiću i da se ne bi kandidovao bez podrške Srpske napredne stranke.

-Smatram da Srpska napredna stranka nije razočarana time što me je pre pet godina predložila za predsednika, rekao  je Nikolić a na pitanje  da li bi u slučaju da ne dobije podršku SNS poslanici te stranke koji ga podržavaju uskratili poverenje vladi, Nikolić je odgovorio da on ni ne zna imena svih poslanika SNS i da nema svoje poslanike.

Komentarisao je i  izjavu Bakira Izetbegovića da treba da razmisli da li će prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske. Rekao je da Izetbegović greši ako smatra da Nikolić ima veći interes da bude prijatelj sa njim nego sa Republikom Srpskom:“Problem sa Izetbegovićem je u tome što on smatra da samo on predstavlja BiH i da onaj ko nema dogovor sa njim nema dogovor ni sa tom državom. Nikolić je istakao da u BiH treba da uvažava stavove sva tri naroda i oba entiteta, a da on kao predsednik Srbije ima ustavnu obavezu da brine o Srbima, ma gde oni živeli“.

O tome zašto nije išao da položi badnja u Gračanici Nikolić je rekao da je Srbija poštovala proceduru i da je preko svoje Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavila njegovu posetu Kosovu i Metohiji, a prištinske vlasti nisu zvanično odgovorile, nego su odluku objavile u medijima. Prema Nikoliću, prištinske vlasti se kriju “iza velikog brata”, ali rukovodstvo Srbije vodi računa o tome da ni sa kim ne uđe u velike sukobe i da to ne naškodi interesima zemlje.

-Rukovodstvo Srbije vodi računa o tome da ni sa kim ne uđe u velike sukobe i da to ne donese nekakve mere prema Srbiji. Videli ste da se ne ustručavaju ni velikim partnerima da uvode različite mere, a kako bi tek Srbiji”, ocenio je Nikolić. Osvrnuo se i na hapđenje Haradinaja. Smatra da je Francuska dobro učinila što je uhapsila Ramuša Haradinaja i da će se videti kakva će biti sudbina zahteva Srbije za izručenje. Smatra da Srbija ne treba da odustane od poternice za Haradinajem, a onima iz sveta koji to savetuju poručio je da vode računa o svojim državama i porodicama.

Na kraju Konferencije za medije Nikolić je pravoslavnim vernicima čestitao Badnji dan i Božić.(Foto BERB)