LSV: Dodik bi opet da prekraja granice i izaziva ratove

LSV: Dodik bi opet da prekraja granice i izaziva ratove

06/01/2017 Off By

 

Poručujem Miloradu Dodiku, ono što i sam verovatno zna – nigde, a posebno na Balkanu, granice se ne menjaju bez ratova i sukoba. Nijedna država ne raspada se i ne nestaje bez brojnih žrtava i patnji miliona ljudi. Istorija je toliko puta pokazala, Bosna i Hercegovina ne može se rasturiti bez ratnog vihora koji ubrzo zahvati i susedne zemlje


GENERALNI sekretar LSV Bojan Kostreš komentariše poslednju izjavu Milorada Dodika:  „Još jednu Novu godinu građani Srbije počinju sa zebnjom. Ovoga puta za to se pobrinuo Milorad Dodik, predsednik entiteta Republika Srpska, koji je sastavni deo suverene i međunarodno priznate države – Bosne i Hercegovine. Svojim stavovima da će uskoro doći do ponovne promene granica na Balkanu i stvaranja velike Srbije, Dodik je po ko zna koji put pokazao neodgovornost i politički ekstremizam.

Poručujem Miloradu Dodiku, ono što i sam verovatno zna – nigde, a posebno na Balkanu, granice se ne menjaju bez ratova i sukoba. Nijedna država ne raspada se i ne nestaje bez brojnih žrtava i patnji miliona ljudi. Istorija je toliko puta pokazala, Bosna i Hercegovina ne može se rasturiti bez ratnog vihora koji ubrzo zahvati i susedne zemlje.

Iako sumnjam da je zaboravio, Milorada Dodika bi trebalo podsetiti – dve stvari su, kada je reč o Bosni i Hercegovini, neupitne i predstavljaju istorijsku kategoriju dugog trajanja. Međunarodno priznate i istorijske granice Bosne i Hercegovine nepromenljive su od srednjeg veka, uprkos različitim državama u kojima se ona nalazila. Druga konstanta je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ove dve pretpostavke su ugaoni kamen, ne samo opstajanja i mira u Bosni, već i šire na čitavom Balkanu. Sve ostale pretpostavke, pa i pitanje unutrašnjeg uređenja u Bosni i Hercegovini, promenljive su i pitanje su dogovora političkih predstavnika tri konstitutivna naroda.


Zagovaranje promene međunarodno priznatih granica BiH – države koja je pre samo dve decenije izašla iz najkrvavijeg rata u Evropi posle 1945. nije samo neodgovorno, već je i veoma zloslutno. Javnim zagovaranjem nasilnog razbijanja Bosne i Hercegovine, širenjem mržnje i destabilizacijom čitavog regiona, Dodik čini ogromnu štetu interesima građana i BiH i entiteta na čijem se čelu nalazi, ali i Srbije. Iako za takve svoje štetne naume Dodik nema zvaničnu podršku vlasti u Srbiji, brojni su intelektualni i politički krugovi u Beogradu koji ga u takvim ratničkim idejama podupiru.

Najzad, poseta Tomislava Nikolića Banjaluci, na proslavu ukinutog praznika Republike Srpske, poruka je podrške Dodiku i svedočanstvo da neki krugovi u Srbiji nisu odustali od teritorijalnih pretenzija prema susednim državama.

Poruka koju upućujem i Nikoliću i Dodiku – poštujte države u kojima živite, radite u interesu boljeg života građana, učvršćujte vladavinu prava, a ne govor mržnje i poštujte odluke Ustavnog suda i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Mi u Vojvodini smo pokazali kako se odluke Ustavnog suda države u kojoj živimo poštuju, čak i kada nam se ne dopadaju i kada mislimo da su usmerene protiv interesa ljudi koje politički zastupamo.