L'Espresso: Iz Sirije se na Kosovo vratio “Koljač iz Kačanika”

L'Espresso: Iz Sirije se na Kosovo vratio “Koljač iz Kačanika”

04/01/2017 Off By

 

Dvadesetsedmogodišnji Muhadžeri je poreklom iz Makedonije. Pojavio se u Siriji krajem 2012. godine i više puta bio snimljen na propagandnom videu tzv. Islamske države


 

ITALIJANSKI dnevnik L'Espresso, pozvajući se  na izvore italijanske obavještajne službe, pre nekoliko dana objavio informaciju da se na Kosovo vratio Lavdrim Muhadžeri, jedan od značajnijih pripadnika tzv. Islamske države u Siriji.

Ove informacije Italijani su poslali nadležnim službama na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, piše L'Espresso i prenosi  pisanje Daily Maila, da meta ovog teroriste su državne institucije Kosova i Srpska pravoslavna crkva. Dvadesetsedmogodišnji Muhadžeri je poreklom iz Makedonije. Pojavio se u Siriji krajem 2012. godine i više puta bio snimljen na propagandnom videu tzv. Islamske države. Muhadžeri je poznat i pod ratnim imenom Abu Abdulah al Kosovo i nadimkom “Koljač iz Kačanika”, a posljednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i, prema obavještajnim izvorima, nedavno je planirao seriju napada na Balkanu. Muhadžeri se u Siriji priključio Jabhat al-Nusri (danas Fateh al-Šam), ogranku Al-Kaide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo, gdje je počeo da regrutuje ekstremiste. Posle je napustio Al-Nusru i pridružio se Islamskoj državi, u kojoj je prema izraelskim izvorima, postao komandant albanskih boraca, kojih je u redovima IS-a oko stotinu. Njegov povratak na Balkan, prema italijanskim obavještajcima, predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju, ne samo za Balkan već i za mnoge evropske zemlje gdje kosovski džihadista ima kontakte i može da organizuje napad, navodi italijanski dnevnik. (Agencije)