Srbija prvak sveta u debati

Srbija prvak sveta u debati

04/01/2017 Off By

 

Na ovom takmičenju je učestvovalo preko 800 studenata iz 95 zemalja sveta, a Srbiju je predstavljalo 6 timova od kojih je čak 3 prošlo u četvrtfinale u kategoriji engleski kao drugi jezik. U četvrtfinale su se plasirali Jelisaveta Stanišić (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo) i Jovan Petronijević (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo), Đorđe Jovićević (Fakultet političkih nauka) i Ilija Ivanišević (Fizički fakultet), Janko Đorđević (Pravni fakultet) i Ognjen Miladinović (Pravni fakultet)


 

NA UPRAVO završenom Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu održanom u Holandiji naši studenti Miloš Marjanović (Pravni fakultet) i Teodora Rešetar (Filološki fakultet) osvojili su prvo mesto u kategoriji engleski kao strani jezik.

Oni su u finalu debatovali sa studentima iz Nemačke, Kine i Indonezije na temu: “Ovaj dom veruje da evropska levica treba da promoviše radikalno levu političku agendu, uključujući nacionalizaciju velikih industrijskih postrojenja, izuzetno visoke stope poreza na bogatstvo i proširenje države blagostanja.”

Pobednici: Miloš Marjanovič i Teodora Rešetar

Na ovom takmičenju je učestvovalo preko 800 studenata iz 95 zemalja sveta, a Srbiju je predstavljalo 6 timova od kojih je čak 3 prošlo u četvrtfinale u kategoriji engleski kao drugi jezik. U četvrtfinale su se plasirali Jelisaveta Stanišić (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo) i Jovan Petronijević (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo), Đorđe Jovićević (Fakultet političkih nauka) i Ilija Ivanišević (Fizički fakultet), Janko Đorđević (Pravni fakultet) i Ognjen Miladinović (Pravni fakultet).

Srbiju su takođe predstavljali i Aleksandra Mihajlović (Fakultet političkih nauka) i Danica Panić (Fakultet političkih nauka), Miloš Tanasić (Pravni fakultet) i Andrijana Kulezić (Pravni fakultet). 

Ognjen Miladinović proglašen je za prvog najboljeg govornika u kategoriji engleski kao strani jezik i šestog najboljeg govornika u kategoriji engleski kao drugi jezik. Pored odličnog plasmana, Ognjen je takođe postavio svetski rekord za najviše postignutih govorničkih poena u kategoriji engleski kao strani jezik.

Jelisaveta Stanišić proglašena je za drugog najboljeg govornika u kategoriji engleski kao strani jezik, Miloš Marjanović proglašen je trećim, Jovan Petronijević petim i Teodora Rešetar devetim najboljim govornikom.

Podsećamo da naši debateri nižu uspehe na svetskim i evropskim takmičenjima već nekoliko godina za redom uključujući i nedavno održano Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo sa kojeg smo se takođe vratili kao pobednici.

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo koje se održava svake zime u drugoj zemlji sveta od 1981. godine, je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate, podeljeno je u tri takmičarske kategorije (otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik) i najveće je godišnje okupljanje studenata na svetu. Sledeće svetsko prvenstvo biće održano u Meksiku.(Press Katerina Matić, Otvorena komunikacija)