Gutereš od danas generalni sekretar UN

Gutereš od danas generalni sekretar UN

01/01/2017 Off By

On je 12. decembra položio zakletvu kao novi generalni sekretar UN i tom prilikom pozvao tu organizaciju da se pripremi za promene, založivši se za globalno reformisanje strategije i operacija pod kontrolom UN u cilju unapređenja mira i bezbednosti


 

BIVŠI premijer Portugala i donedavni visoki komesar UN za izbeglice  Antonio Gutereš  danas je zvanično započeo petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara UN, na kojoj je naslijedio Ban Ki Muna.

Gutereš (66), koji je po struci inženjer, umereni je socijalista i proevropski je orijentisan, a u međunarodnim krugovima priznat je kao ličnost sa kojom je moguć dijalog o mnogim ključnim pitanjima. On je 12. decembra položio zakletvu kao novi generalni sekretar UN i tom prilikom pozvao tu organizaciju da se pripremi za promene, založivši se za globalno reformisanje strategije i operacija pod kontrolom UN u cilju unapređenja mira i bezbednosti.

Gutereš je neposredno posle izbora za prvog čoveka UN istakao da će njegov prioritet biti okončanje rata u Siriji, ocenivši da je ispunjenje tog cilja od vitalnog zajedničkog interesa za svetske lidere. Dosadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je nedavno da je Gutereš najbolji izbor i da će mu značajno iskustvo pomoći da vodi UN u ključnim trenucima. Gutereš je izabran posle nekoliko rundi neformalnog izjašnjavanja o kandidatima i tajnog glasanja u Savetu bezbjednosti, a Generalna skupština UN zvanično ga je 13. oktobra izglasala za novog generalnog sekretara.