IVICA DAČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI BELORUSIJI

01/12/2014 Off By

POSETA ⇒Ističući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije, zvaničnici su se složili da prioritet u predstojećem periodu bude intenziviranje međusobne saradnje, naročito u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, koje su daleko ispod mogućnosti obe strane

belorusija

Ivica Dačić

Press služba Ministarstva

 

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Belorusiji, razgovarao je danas sa predsednikom Vlade te zemlje Mihailom Mjasnikovičem, predsednikom Saveta Republike Narodne skupštine Anatolijem Rubinovom i ministrom inostranih poslova Vladimirom Makejom.
U otvorenim i prijateljskim razgovorima razmotrena su najvažnija pitanja iz oblasti bilateralne saradnje i izraženo zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga.
Ističući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije, zvaničnici su se složili da prioritet u predstojećem periodu bude intenziviranje međusobne saradnje, naročito u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, koje su daleko ispod mogućnosti obe strane. Istaknut je interes za snažnijim prisustvom beloruskih firmi u Srbiji, pre svega u investicijama u srpsku privredu i procesima privatizacije.
Ministar Dačić nakon sastanaka poručio je da dve zemlje vezuje dugogodišnje prijateljstvo i naglasio da Srbija želi još bolju saradnju sa Belorusijom.
„U narednom periodu planiramo da unapredimo ekonomske odnose i uvećamo spoljnotrgovinsku razmenu. U februaru će zasedati mešoviti komitet naše dve zemlje za ekonomsku saradnju i očekujem da će to rezultirati stvaranjem partnerskih odnosa između naših kompanija, pa čak i stvaranjem zajedničkih kompanija radi nastupa na trećim tržištima“, naveo je Dačić.
On je poručio da će Srbija, tokom predsedavanja OEBS-u naredne godine, uložiti veliki trud kako bi ta organizacija imala dobru saradnju sa beloruskim vlastima.
Šef srpske diplomatije zahvalio se ovom prilikom na principijelnom stavu Minska o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.
Tokom posete Belorusiji, šef srpske diplomatije položio je venac na Spomenik pobede u Minsku.<


Povezano>