Susret Nikolića sa urednicima medija: o predsedničkoj kandidaturi oko Božića

Susret Nikolića sa urednicima medija: o predsedničkoj kandidaturi oko Božića

26/12/2016 Off By

 

 

“Srbija nije načinila nijedan korak da pokvari odnos sa Hrvatskom. Ja sam pozvao predsednika Hrvatske, koji je bio gost u Srbiji. Ja nikada nisam dobio poziv iz Hrvatske da je posetim“, seća se Nikolić


 

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić, na današnem susretu sa urednicima medija, osvrnuo se na period od kada je preuzeo tu funkciju. Rekao je da je za pet godina preokrenuta slika Srbije u svetu, da je zemlja vraćena u red država koje svi cenjene i poštovane i da je Srbija postala relevantan učesnik u mnogim svetskim događajima.

Tomislav Nikolić o evropskog puta Srbije rekao da bi Srbija već bila u EU da nije Kosova, odnosno “određenog načina uslovljavanja Srbije“.

– Hrvatska će iz nekog razloga uvek Srbiji praviti problem na evropskom putu, ali će uvek i odustati od tog problema, jer na svetu ne postoje samo Hrvatska i Srbija i nije to odnos samo dve države“.

“Srbija nije načinila nijedan korak da pokvari odnos sa Hrvatskom. Ja sam pozvao predsednika Hrvatske, koji je bio gost u Srbiji. Ja nikada nisam dobio poziv iz Hrvatske da je posetim“, seća se Nikolić.

Naveo je da sa svim drugim državama sa prostora bivše Jugoslavije Srbija ima dobre ili odlične odnose i da “ni BiH ništa ne može da prigovori Srbiji“.

“Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu, pitanje je samo da li u BiH priznaju BiH, ali Srbija na to ne utiče. Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom i treba da ih ima i po Dejtonskom sporazumu i po prirodi stvari“, rekao je i dodao da sa svim susedima bivše Jugoslavije Srbija ima odlične odnose.

Na pitanje da prokomentariše to što se često u medijima pojavljaju informacije da Brisel traži od Beograda da se distancira od BH. entiteta Republike Srpske, Nikolić je rekao da je Srbija distancirana od RS-a, razdvojene su Drinom, imaju međudržavnu granicu, ali da se Brisel ne može mešati u Dejtonski sporazum, niti može da insistira na tome da Srbija ne sarađuje sa RS-om.

-Ako im nije dovoljno to što su mnogi potezi koje je povukla RS u našoj političkoj javnosti, od Vučića i mene označeni kao potezi oko kojih se ne bismo previše izjašnjavali pošto je podrška tim potezima bila veoma rizična, a o tome treba da odlučuje sama RS. Ako im nije dovoljno to što se mi ne mešamo direktno, nego čak i javno imamo stavove suprostavljene sa Dodikom, onda ne znam šta više treba da uradimo. Kako da se distanciramo od RS-a, nismo se distancirali ni od Federacije BiH, samo što se Federacija od nas ponekada distancira, a RS nikada neće“, istakao je Nikolić.

Srpski predsednik izrazio je saučešće Ruskoj Federaciji zbog jučerašnje avionske nesreće u kojoj je nastradalo 92 putnika i članova posade.

-Dugujemo zahvalnost Rusiji. Često ljudi upoređuju odnos investicija iz Evrope, sa investicijama iz Rusije, ali kada to upoređujete morate da shvatite koliko je Rusija učinila u drugom pogledu, na drugi način. Hram Svetog Save biće lepši zahvaljujući Rusiji, Republika Srpska nije žigosana, Srbija nije osuđena rezolucijom o Srebrenici zahvaljujući Rusiji“, rekao je Nikolić.

Rekao je da će o odluci o svojoj ponovnoj kandidaturi za predsedničke izbore, koji će se u Srbiji održati sledeće godine, obavestiti javnost i novinare za desetak dana, do pravoslavnog Božića.