Makedonija ulazi u novu posle izbornu krizu

Makedonija ulazi u novu posle izbornu krizu

22/12/2016 Off By

 

Momentalno niko ne usuđuje da prognozira što će se dogoditi ponavljanjem izbora na jednom biračkom mestu. Ne javljaju se ni diplomati akreditovani u Skoplju, iako, kako se navodi, službeni Brisel i Vašington pažljivo prate razvoj situacije u Makedoniji


 

POSLE odluke Upravnog suda o ponavljanju izbora na jednom biračkom mestu u opštini Tearce, vladajuća VMRO-DPMNE najavila je bojkot izbora i nepriznavanje rezultata, što Makedoniju uvodi u novu političku krizu.

Parlamentarni izbori u Makedoniji održani su da bi ta zemlja izašla iz političke krize, ali je vrlo tesan rezultat između VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva, u odnosu 51, odnosno 49 osvojenih poslaničkih stolica, izazvao je novu krizu.

Momentalno niko ne usuđuje da prognozira što će se dogoditi ponavljanjem izbora na jednom biračkom mestu. Ne javljaju se ni diplomati akreditovani u Skoplju, iako, kako se navodi, službeni Brisel i Vašington pažljivo prate razvoj situacije u Makedoniji.

Zabrinutost prvo je izrazila EU, a zatim i američki Stet Departmen.

Njegov portparol Džon Kirbi osudio je, retoriku pojedinih lidera prema stranim diplomatima i makedonskim institucijama.

Naime, Gruevski, je optužio pojedine ambasadore u Makedoniji da se mešaju u unutrašnje stvari zemlje.

Istovremeno, na internet portalima pojavile su se fotografije nekoliko ambasadora u formi čitulja

Iz VMRO tvrde kako je odluka Upravnog suda o ponavljanju izbora na jednom izbornom mestu nezakonita.

“Nećemo dozvoliti aboliranom zločincu Zoranu Zaevu da formira vladu s falsifikpvanom voljom građana Makedonije”, poručili su iz VMRO.  Istovremeno, Zaev razgovara s potencijalnim partnerima o mogućim koalicijama sa ciljem osnivanja vlade.(Agencije)