Berlin: policija i dalje traži vozača kamiona

Berlin: policija i dalje traži vozača kamiona

21/12/2016 Off By

 

U potrazi za napadačem na božićni vašar u Berlinu očigledno je da je policija ušla u trag osumnjičenom Tunišaninu, čija su dokumenta pronađena u kamionu koji je usmrtio 12 ljudi, navode mediji


 

NEMAČKI mediji su objavili da je policija u utorak popodne uhapsila još jednu osobu, ali su je, kao i osumnjičenog Pakistanca (23), pustili jer su zaključili da nije počinilac napada na božićnom sajmu u Berlinu.

Policija je iz kamiona izuzela DNK dokaze i pošto su zaključili da je u kabini ukradenog kamiona došlo do tučnjave, veruju da je napadač povređen. Zbog toga policija obilazi sve bolnice.

Policija je ušla u trag Tunišaninu koji se sumnjiči za napad na božićni vašar u Berlinu kada je stradalo 12, a povređeno 48 ljudi, prenose danas nemački mediji.

U potrazi za napadačem na božićni vašar u Berlinu očigledno je da je policija ušla u trag osumnjičenom Tunišaninu, čija su dokumenta pronađena u kamionu koji je usmrtio 12 ljudi, navode mediji. Verujući da imaju krivca dva sata posle napada na božićnom sajmu u Berlinu, policija je objavila kako više nema opasnosti i kako je napadač priveden. Priveli su mladića (23) iz Pakistana. Verovali su da je on krivac. Ali uskoro se pojavila sumnja. Na mladiću nisu našli tragove borbe, krvi niti baruta. Na kraju su ga pustili zbog nedostatka dokaza. Mediji su odmah postavili pitanje kako je moguće da je policija pogrešila. Jedan je prolaznik video kako napadač beži. Krenuo je za njim i na kraju pozvao policiju. Ali kasnije se saznalo da prolaznik nije napadača sledio do kraja već da ga je u jednom trenutku izgubio iz vida. Tako je policija mladića uhapsila na osnovu opisa koji im je dao prolaznik. U utorak naveče postalo je sasvim jasno kako uhapšeni ne može biti krivac jer je krivac ubio poljskog vozača i na sebi je morao imati tragove baruta i krvi. Osim toga, policija je izuzela mobilni telefon mladića (23) i u njemu nije našla ništa što bi pokazivalo da je u vezi s teroristima. Bilo im je i sumnjivo da je uhapšeni odmah rekao da nije kriv jer teroristi i ako beže, kada ih uhvate obično priznaju delo i hvale se time. Zbog ove greške pravi napadač je pobegao i dobio prednost od 24 sata. Mogao je da pobegne u inostranstvo ili potražiti pomoć među ISIL-ovim simpatizerima u Berlinu kojih ima najmanje 500. Nemačka policija dobila je 508 dojava o napadu u Berlinu, u kom je 12 osoba ubijeno, ali zasad nije jasno da li postoje konkretni tragovi koji bi doveli do hapšenja osumnjičenog.