Makedonija: kriza  s formiranjem vlade se nastavlja

Makedonija: kriza s formiranjem vlade se nastavlja

20/12/2016 Off By

 

Napetost u Makedoniji je dodatno porasla u subotu posle govora bivšeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog na protestima ispred Državne izborne komisije, u kojem je zapretio da njegova stranka neće priznati rezultate izbora ako budu poništeni na nekim mestima


EVROPSKA komisija (EK) izrazila je danas zabrinutost zbog postizbornih tenzija i negativne retorike u Makedoniji, preneli su makedonski mediji. Portparolka EK Maja Kocijančič je pozvala sve strane u Makedoniji da se ponašaju odgovorno.

“Zabrinuti smo zbog tenzija u posljednjih nekoliko dana, kao i zbog negativne retorike. Komisija poziva sve strane da se odnose odgovorno i da doprinesu vraćanju poverenja građana u državne istitucije i demokratske procese”, rekla je Kocijančičeva.

Napetost u Makedoniji je dodatno porasla u subotu posle govora bivšeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog na protestima ispred Državne izborne komisije, u kojem je zapretio da njegova stranka neće priznati rezultate izbora ako budu poništeni na nekim mestima.

Gruevski je tada rekao i da VMRO u tom slučaju “neće dozvoliti funkcionisanje institucija” i optužio neimenovane strane ambasadore da se mešaju u unutrašnje poslove Makedonije.

Prema analitičarima bliskim vladajućoj stranci, Gruevski je prvenstveno mislio na američkog ambasadora Džesa Bejlija, ali i na neke ambasadore zemalja EU.

Bivši premijer Gruevski, prema sopstvenim izjavama, očekuje da će formirati i novu vladu Makedonije, jer je na vanrednim parlamentarnim izborima njegova stranka dobila naviše glasova i mandata.

Pojedini saradnici Gruevskog pretili su i “gnjevom naroda” ako njihovoj stranci neko oduzme pobedu.

Njegov glavni politički protivnik, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, nekoliko puta je posle objavljivanja preliminarnih rezultata, ponovio da se Gruevskom ne sme dozvoliti da formira vladu i pozvao albanske partije da ne ulaze u koaliciju sa njim.

Zaev je pozvao i svoje pristalice da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije.

Nijedna od dve naveće stranke u Makedoniji ne može sama da formira vladu, jer je za to potreban 61 poslanik u parlamentu koji će imati 120 mesta. Prema preliminarnim rezultatima izbora, VMRO DPMNE je dobila 51, a SDSM 49 poslaničkih mandata.(Agencije)