LSV : Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

LSV : Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

17/12/2016 Off By

-Uprkos zakonu koji propisuje da rudna renta iznosi mizernih sedam odsto, ova kompanija isisava naše rezerve nafte i gasa, uz još mizernijiu naknadu od tri odsto.Ta razlika se, nečinjenjem države, izbija iz džepa pre svega brojnim vojvođanskim mestima počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije. Dokle tako?, pita potpredsednik IO GO LSV


Aleksandar Marton potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV u pisanoj izjavi  poziva Vladu Srbije i nadležno Ministarstvo za energetiku da hitno zaustave praksu po kojoj skoro osam godina NIS, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, crpi naftu i gas iz Vojvodine uz najnižu rudnu rentu u Evropi.

-Uprkos zakonu koji propisuje da rudna renta iznosi mizernih sedam odsto, ova kompanija isisava naše rezerve nafte i gasa, uz još mizernijiu naknadu od tri odsto.Ta razlika se, nečinjenjem države, izbija iz džepa pre svega brojnim vojvođanskim mestima počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije. Dokle tako? U tim mestima, usled eksploatacije nafte ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju saobraćajnice,  a zbog niske rudne rente neke opštine se čak zadužuju kako bi rešile probleme sa kojima se suočavaju. Na sve to, nakon nedavne izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, sredstva sa kojima su opštine raspolagale sada su još manja.

Marton podseća da rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10, u Mađarskoj 12 (i raste), u Bugarskoj 12,5, u Sloveniji 18, a u Rusiji i do 22 posto.

Vlast u ovoj zemlji je dužna da omogući da NIS, kao kompanija sa 71 posto ruskog vlasništva, za početak plaća barem zakonskih 7 odsto rudne rente.