Marinika Tepić: LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

Marinika Tepić: LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

10/12/2016 Off By

Prošle godine smo najavljivali i treću takvu inicijativu, ali nas je u tome sprečilo raspuštanje parlamenta zbog raspisivanja parlamentarnih izbora. Ukratko, tekst Predloga zakona biće istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013. godine. Jedina izmena u njemu biće to da ovoga puta on neće imati ograničen rok trajanja 


 

LIGA socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije ponovo podneti Predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, u javnosti poznatijeg kao Zakon o lustraciji, izjavila je narodna poslanica i članica Predsedništva LSV, Marinika Tepić.


-Podršku ćemo zatražiti od svih parlamentarnih stranaka. Tako će, vrlo brzo, biti jasno ko hoće, a ko neće  da se na taj način makar ukaže poštovanje, ako već ne može da se ispravi nepravda naneta svima onima koji su ubijeni, proganjani, proterivani, hapšeni ili prisilno mobilisani mračnih devedesetih. Jer, svaki 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, koji prođe bez tog zakona, bio je i biće nova nepravda prema tim žrtvama.

Podsetimo, uprkos svim pokušajima LSV i 2010. i 2013, nije bilo političke volje u zemlji da se produži važenje zakona, niti vrati u skupštinsku proceduru, pa je on jednostavno zastareo.

Prošle godine smo najavljivali i treću takvu inicijativu, ali nas je u tome sprečilo raspuštanje parlamenta zbog raspisivanja parlamentarnih izbora. Ukratko, tekst Predloga zakona biće istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013. godine. Jedina izmena u njemu biće to da ovoga puta on neće imati ograničen rok trajanja.

Samo lustracijom će u javnom govoru biti zaustavljena ponovna upotreba govora mržnje i restauracije ideologija koje su dovele do ratova, bede i razaranja. Ujedno, to je put i način da se Srbija konačno suoči sa prošlošću i počne da gradi budućnost. (Press LSV)