Skupština Srbije – svađa o amandmanima na predlog budžeta za 2017.

Skupština Srbije – svađa o amandmanima na predlog budžeta za 2017.

08/12/2016 Off By

SEDNICA Skupštine Srbije nastavljena je danas raspravom o amandmanima na predlog budžeta za 2017. godinu i prateće zakone.

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih  pitanja, a najviše ih je zanimalo zašto REM nije izradio izveštaj o radu emitera u predizbornoj kampanji, da li ima novih detalja o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori pod optužbom za terorizam, kao i to da li će gradski menadžer i gradonačelnik Beograda dobiti dnevnicu zbog učešća na protestu podrške ministru Nebojši Stefanoviću ispred suda u Beogradu.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da je prošlo mesec dana od kako je uhapšena grupa državljana Srbije u Crnoj Gori “pod lažnim optužbama za terorizam”.

“Očigledno je da je sve bila režija režima Mila Đukanovića a ja sada imam dokaze, iste koje ima BIA”, kazao je Šešelj i rekao da je BIA saslušala takozvanog “Čarugu iz Novih Banovaca”.

“Sve što je rekao njima, rekao je i meni. Zapretili su mu da ne sme davati izjave medijima. I pošto on ne sme, smem ja”, rekao je Šešelj.

Šešelj je ocenio da su dešavanja u Crnoj Gori velika zavera protiv Srbije i Rusije:

Da je Rusija htela da ukloni Đukanovića mogla je da ga oduva, a ne da skupi penzionere da idu tamo da ga obaraju”, rekao je on.

Boško Obradović (Dveri) pitao je predsednika skupštine zašto nije zakazana nijedna sednica parlamenta na aktuelne teme kao što su bezbednosno – ekonomska situacija u vezi sa migrantskom krizom, nerešeni bezbednosni problemi u vezi sa stranim agentima u Srbiji, prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima i druga pitanja.

Goran Ćirić iz Demokratske stranke je pitao šta vlada planira da uradi da poboljša udžbenički standard u osnovnim i srednjim školama i založio se za uvođenje besplatnog školskog obroka.

On je kazao da je potrebno investirati u talentovanu decu i naveo da mnoga deca sa ogromnim potencijalom ne bivaju prepoznata i da Srbija kao društvo gubi mnogo zbog toga.

Poslanica Nataša Mićić (LTP) postavila je pitanje Regulatornom telu za elektronske medije i Ministarstvu za kulturu o tome zašto REM nije izradio izveštaj o radu emitera u predizbornoj kampanji tokom ovogodišnjih parlamentarnih izbora.

“Ovo je opasan presedan, jer od kada je ustanovljena ova obaveza zakonom iz 2003. godine svaki put smo imali izveštaj o svim izborima koji su održani”, navela je ona i dodala da se približavaju predsednički izbori, a možda i vanredni parlamentarni.

Poslanica DJB Ljupka Mihajlovska pitala je premijera zašto je ismevao građane Čačka zbog načina na koji akcentuju reči.

Poslanik Srpske napredne stranke Miodrag Linta pitao je Ministarstvo inostranih poslova kada će uputiti najoštriji protest hrvatskoj strani i zatražiti od Hrvatske da počne suočavanje sa prošlošću.

Poslanik SDPS Ivan Bauer apelovao je na nadležne da daju nalog za pojačanu kontrolu kada je reč o držanju i načinju vođenja opasnih rase pasa.

Poslanica Ana Ćirić iz poslaničke grupe PS-NS-USS postavila je pitanje da li će biti povećan broj inspektora socijalne zaštite kako bi se stalo na put nelegalnim domovima za stare, kao i broj inspektora u inspektoratu za rad.

Poslanica LSV- Zelena stranka Olena Papuga postavila je pitanje za Ministarstvo energetike i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da li građani zaslužuju da im se uvede struja u 21. veku.

Ona je govorila o ceni novogodišnjeg rasvete u Beogradu i Novom Sadu i navela da u isto vreme neki salaši u opštini Kula nemaju struju iako nisu udaljeni od regionalnog puta.

Navela je da je na zahtev za uvođenje struje Opština Kula odgovorila da nije rentabilno uvesti struju salašima što bi koštalo 1,5 miliona dinara.

Ona je ocenila da to nije veliki trošak nasuprot trošku za novogodišnje osvetljenje.

ZATIM je u Skupštini nastavljena rasprava o amandmanima na budžet za 2017. godinu, kojih je oko 300.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Aleksandar Martinović izjavio je danas da će zakazati sednicu Odbora kada zahtev bude potpisalo šest članova tog odbora i da će SNS dati kvorum opoziciji kako bi raspravljala o njegovoj smeni.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da se Skupština odrekla 400 miliona dinara i kritikovala poslanike da nikad ne prošetaju parlamentom da vide u kakvom je stanju.

Gojkoićeva  je rekla da postoje problemi sa strujom u Skupštini, da je ukradeno 100 slika 5. oktobra i da su neke prostorije u lošem stanju.

“Dostojanstvo parlamenta neće biti urušeno sa 400 miliona, dostojanstvo je ugroženo malicioznošću”, kazala je ona.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da je iznenađena rečima da su poslanici “maliciozni” i navela da kada je trebalo da se priča o budžetu nije bilo prilike.

“Nije bilo prilike da govorimo o budžetu Skupštine tamo gde je trebalo”, rekla  je Jerkova.

Vojislav Šešelj  reklamirao je povredu Poslovnika jer je Martinović povredio dostojanstvo Skupštine “tvrdeći da je ovde formirana udružena opozicija”.

“Vi ste u koaliciji SPO i Novom Srbijom i vi ste Draškoviću i Iliću uveli poslanike u Skupštinu”, tvrdio je on.

“Ovde ne postoji udružena opozicija, postoji revolt zbog kršenja Poslovnika i zbog toga što nije dozvoljeno poslanicima da govore na sednici Administrativnog odbora”, kazao je Šešelj i dodao da na toj sednici Odbora nije bilo dozvoljeno ni predstavnicima vladajuće stranke da govore.

Poslanici pokreta Dosta je bilo i DS okretali su danas leđa svaki put kada je govorio Rističević u znak protesta zbog njegovog ponašanja na prethodnoj sednici.

Maja Gojković prethodno je izrekla i opomenu šefu poslaničke grupe SNS-a Aleksandru Martinoviću zbog toga što je šefu poslanika opozicionog pokreta Dveri Bošku Obradoviću rekao da se izražava “rečnikom polupismene bitange”.