Što nesmete da stavljate u mikrotalasnu peć

Što nesmete da stavljate u mikrotalasnu peć

07/12/2016 Off By

OVE namirnice ne smete da stavljate u mikrotalasnu peć. Neke od ovih namirnica vjerovatno ste već pripremali uz pomoć mikrotalasne pećnice, ali možda niste znali da to i nije najbolja ideja.

 

Tvrdo kuvana jaja

 

Ne pokušavajte da kuvate jaja u mikrotalasnoj pećnici jer biste mogli da doživite pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kuda da izađe pa jaje može da “eksplodira”. Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuvano jaje izvadite iz pećnice, a niko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

 

Smrznuto meso

 

 

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj možda je brzo, ali ipak pokušajte da izbegnete taj postupak. Zavisno od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu da počnu da se kuvaju, a deblji i dalje ostaju smrznuti. Ako imate mikrotalasnu koja ne rotira namirnice, to dovodi do neravnomerne distribucije topline, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje bi toplina trebala da uništi zapravo samo dodatno narastu i razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

Mesne prerađevine

 

 

One u sebi sadrže konzervanse koji im produžuju vek trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrejavanja u mikrotalasnoj pećnici. Nalet zračenja u ovoj peći potiče oksidaciju holesterola. Dokazano je da su nusprodukti, te reakcije gori za naše arterije od “običnog” holesterola.

Piletina

 

 

Salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljno skuvamo kako bismo eliminisali bakterije iz nje. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomerno da skuva svaki deo piletine koja ima veću gustoću proteina, pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrotalasnoj.

Pirinač

 

 

Nekuvani pirinač u sebi sadrži spore bakterije koje mogu da preživet kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutku kada pirinač skuvan u mikrotalasnoj izvadite ga i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.