Skupština Srbije: Šta je Vučić rekao delu opozicije?

Skupština Srbije: Šta je Vučić rekao delu opozicije?

05/12/2016 Off By

 

Ranka Čičak


Premijer je o Trampovoj politici rekao da je za Srbiju delimično dobra, a delimično ne:

-BIĆE manje političkih mešanja. Većeg usredsređivanja na američki prostor i rešavanje ekonomskih problema, pre svega u industriji  čelika i automobilskoj industriji, gde žele da se vrati ponos ljudima u Ohaju i drugim američkim državama . To je OK. Ono sa čime  imamo problem, to je ako bude kažnjavanja i nametanja poreza od 35 posto za američke kompanije koje ulažu u inostranstvo. To će više oštetiti druge zemlje, ali će i nas. Plan jednog NSA je da ovde ima 7 hiljada ljudi. Hoćemo li moći da ih zadržimo, ili će ih preseliti u Ameriku? NSA gradi sada u Beogradu novu zgradu. Minimalna plata je 600, a prosečna 900 evra. Zapošljavaju naše klince iz škola, ne traže diplome, već znanje.

Stabolnost i besmislice

Vučić kaže da  nije pitanje možemo li  da sačuvamo stabilnost:

-Ja mislim da je stabilnost najvažnija i zato se trudim da ne odgovaram  svakog dana na besmislice koje čitam po raznim medijima i društvenim mrežama, od toga koliko ćemo  izbornih ciklusa da imamo, do toga da idem da udam svoju ćerku za šeikovog sina. To okačite na najpoznatije opozicione sajtove i nije vas sramota.

Nemam problem s tim. Ali, imam problem s tim da ljudi misle da je bolje za Srbiju što gore gadosti izgovarate i što više  mržnje one izazivaju. A mislim da je svima jasno da je Srbija na dobrom putu. Ekonomski velikih problema nemamo Sledeće godine očekujemo 600.000  kineskih turista. Ne morate da se smejete. Procene kineske ambasade i njihovih ministarstava je da će ih biti preko milion. Šta je vama smešno? Ja nisam taj koji može da vam pomogne. Ne znam  hoće li DOS na izbore s jedinstvenim kandidatom. Može da pobedi i radikalski kandidat i ko zna ko još. U svakom slučaju, mi ćemo da se borimo.

 Sve su pare srpske

Nenad Čanak pitao je premijera:

-Sećate li se , otvorili ste u Novom Sadu fabriku Lir, koja zapošljava 2.000 radnika? Sedište joj je u Beogradu i porez plaća opštini Stari grad. Sedišta firmi koje  rade u Vojvodini preneta su u Beograd i to je razlog debalansa između  razvijenosti Vojvodine i centralne Srbije i Beograda.

Vučić je odgovorio:

Ne treba to da vas žalosti, jer kasa Beograda i kasa Novog Sada je ista kasa. To je srpska kasa.U Novom Sadu je zaposleno 3.000 ljudi.Oko poreza na dobit nije mi problem Novi Sad. On nema problema s budžetom. Problem je ako je firma koja ima posao u Lebanu ili Krupnju, prijavljena u Beogradu, bez obzira što te pare ostaju u  državnoj kasi…

Penzije više za većinu

Vučić kaže da je danas obim penzija veći nego pre tri godine:

-Moj otac i majka  imaće  nešto manje penzije, ali većina penzionera će imati više. Već danas 73 posto penzionera primaju više nego ranije. Svakog meseca se 45 milijardi isplati penzionerima. Od toga 40 posto ide iz budžeta. Odakle? Jednu milijardu i 100 miliona  dajemo  godišnje za socijalu. Penzioneri su mnogo pomogli reformi privrede svojim razumevanjem. U nekim zemljama bogatijim od nas 14 puta su smanjivali penzije. A mi ih sada podižemo.

 

Dolazim i sutra jer me zasmejavate

U Sali se čuju dobacivanja, neki pokazuju razne crteže.

Premijer reaguje:

-Nije vas sramota da se tako ponašate? Ima li neka kamera da pokaže ove ljude? To su oni koji su vodili prljave kampanje preko svojih medija i pretili da  će me oterati iz ove Skuštine.  Nemam nameru da odem,  zasmejavaju me. Dolazili su da psuju majku poslanicima većine,  da meni prete.   Oni su večeras likovna sekcija. Šta je to, kakva slika, da li je to vaša slika, poslaniče? Hoćete li da mi  opet psujete majku, hajde da vidimo koliko ste hrabri. Treba li vam Frojdova pomoć? Dobićete pomoć naroda, da vas   oslobodi sedenja u ovaj Skupštini.  Nemojte da  na silu tražite reč  od predsednice.Ona je  na početku rekla da sednica traje do 21 čas. Šta će vam nervoza? Vidim još jednog koji neće dugo da sedi ovde. Navratio je do kioska, popio i sada je hrabar i veseo. Nemojte da se nervirate. Doći ću i sutra da pročam o budžetu i da vas  malo opismenim. Sada prekidam, jer vas se tako mnogo plašim.Zabavljate me i neću da propustim nove napade na mene, ali sutra…