Skupština Srbije: pohvale budžetu

Skupština Srbije: pohvale budžetu

05/12/2016 Off By

 

Čedomir  Jovanović je rekao da se plaši  kako se u političkoj javnosti ide ka sukobima. Vučić kaže da sukoba nema, ali postoji neprijatna atmosfera koju prave oni koji su  ranije vladali, a sada su izgubili izbore


Ranka Čičak

PREMIJER Aleksandar Vučić rekao je danas poslanicima u Skupštini Srbije da je ponosan  budžetom koji je Vlada  Skupštini ponudila na  usvajanje.

Ovo je najbolje skrojen budžet koji smo imali. U budžetu od prošle godine predvideli smo da Vladin deficit bude 122,1 milijardu.  To je MMF ocenio  kao dobar deficit koji vodi ka izlasku iz krize. Mi smo uspeli da godinu završimo sa suficitom od 31 milijardu u Vladinom budžetu.

Vučić kaže da su ranije vlade prikazivale manje deficite i u zaradu uračunavale rasprodaju preduzeća  u pljačkaškim privatizacijama, pa posle sve rashode računale po tim prihodima koji nisu bili realni, niti radom zarađeni:

Mi nemamo privatizacija i  takvih prihoda. U budžet za iduću godinu nismo računali prihode za eventualno prodate aerodrome ili prodaju Telekoma ili EPS-a.  Iako povećavamo   penzije i plate u javnom sektoru , u odnosu na prošlogodišnji budžet deficit je  predviđen na  dvostruko manju sumu – 69,1 milijardu. Ali, da u njega nismo stavili projektne zajmove, deficit bi bio samo 25 milijardi dinara. Ponosan sam i na budžet za 2016. Jer smo ga izvanredno izvršili.

Poslanici Zoltan Pek, Dubravka  Filipovska  i Đorđe Komnenski oduševljeni su predlogom novog budžeta i kažu da će ga njihove partije podržati.

Jedino je Zoltan Pek zamerio  što fabrike koje posluju u Vojvodini, a imaju sedište u Beogradu plaćaju doprinose tamo gde im je sedište. Zamerio je i to što još nije donesen zakon o finansiranju Vojvodine:

U akcionom planu Srbije za ispunjenje preporuka EU, Vlada Srbije se obavezuje da   donese taj zakon.

Vučić je odgovorio Peku da  Vlada Srbije isplaćuje sve izdatke Vojvodine, od penzija, plata, pa do izgradnje puteva.

Neko iz sale dobacio je da  se ukida autonomija Vojvodine, A Premijer je to čuo  i odgovorio:

Ne govorimo o pitanju političke autonomije, već o privredi. Ne zamenjujte teze, znam ja te priče. Ja mogu da razumem političke razloge, ali da neko finansijski  i ekonomski ovako zamuti vodu – ne mogu. Mi dajemo Pokrajini ono što joj mi već plaćamo,  da bi ona  dodatno ojačala. Ona nema nikakvih obaveza. Mi plaćamo penzije, puteve, plate, dajemo joj novac da isplati svoje institucije. Projekat mađarsko srpske železnice košta 850 miliona, a nikada nisu krenuli da ga rade. Izgradnja novog zatvora u Pančevu košta 386 miliona, petlja Subotica jug – Kelebija košta 300 miliona.

 Čedomir  Jovanović je rekao da se plaši  kako se u političkoj javnosti ide ka sukobima. Vučić kaže da sukoba nema, ali postoji neprijatna atmosfera koju prave oni koji su  ranije vladali, a sada su izgubili izbore:

I kada napravimo najbolji budžet za njih je najgori. Bivša elita ne može da pretrpi poraz i sve se svodi na njihovu mržnju. Mi u sukob nećemo. Dok ima volje naroda, bićemo na ovom mestu. Kada je ne bude – idemo.

Zatim se  obratio opozicijin koja je dobacivala:

Neki kandidati koje ćete vi podržati na izborima, već su se javili meni. A ja sam ih odbio. Je li tako? Znate vi to dobro. Ne zanimam se za one koji po kafanama odlučuju ko će u parlament.