BBC: Albanija neslavni evropski rekorder u proizvonji kanabisa

BBC: Albanija neslavni evropski rekorder u proizvonji kanabisa

02/12/2016 Off By

Izvor BBC procjenjuje da ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP Albanije


 

Albanija je najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Evropi. Ova droga opisana je kao “zeleno zlato”, a kilogram kanabisa proizvođaćima donosi zaradu od 100 do 200 evra.Ova količina kanabisa u italiji košta oko 1.500 evra.

U Italiji ista količina košta oko 1.500 eura. BBC je napravio prilog u kojem govori da se većina kanabisa prokrijumčari na sever, preko Crne Gore, na jug preko Grčke, ili na zapad preko Jadanskog mora pa do Italije.

Tražnja na domaćem tržištu je navodno loša. Kako jedan izvor BBC procjenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP Albanije.

Malobrojni proizvođači koi su pristali da govore za BBC, kažu da su proizveli 250, 350 kilograma i da skoro svaka kuća u njihovom selu prodaje kanabis.

Prizvođač 350 kilograma ove droge zapošljava i 15 radnika. Plaća i stražare koji čuvaju useve.

“Plaćam policiju 20 odsto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor.

“Ovo je naše prokletstvo, jer nema posla, nema novca ovde za nešto drugo. Znam da nije u redu to što radim, ali nema drugog načina…”, kaže Albanac.

BBC mavodi da ke nezaposlenost u Albaniji visoka, a korupcija rasprostranjena, što su idealni uslovi za dalji razvoj proizvodnje kanabisa i cvetanje trgovine tom biljkom.

Albanska Vlada je pokušala da se izbori protiv ove nelegalne industrije. Ove godine uništeno je dva miliona paketa kanabisa.

U toj misiji Vlada Albanije ima i podršku Italijana. Italija naime, plaća nadzor iz vazduha i tako pokušavaju da pronađu skrivene plantaže.