Vučić na obeležavanju desete godišnjice poslovanja Gorenja u Valjevu

Vučić na obeležavanju desete godišnjice poslovanja Gorenja u Valjevu

01/12/2016 Off By

Vučić je rekao je da smo prošli mesec (novembar) završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, ukupno 37 milijardi od početka godine, znači više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najveće moguće kamate u istoriji od milijardu i po evra“


 

Ranka Čičak

PREMIJER Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u Valjevu rekao da  je Vlada Srbije jutros usvojila Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a:


gorenje-1900x894_c


“Usvojili smo budžet i prvi put smo predvideli da nam u celoj državi bužetski deficit zajedno sa svim projektnim zajmovima bude svega 1,7 odsto. Ovo će verovatno biti prva godina od 1945. da imamo takvu projekciju, bez obzira što ćemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije dali 100 miliona evra jednokratne pomoći”, rekao je Premijer u Valjevu na obeležavanju deset godina uspešnog poslovanja Gorenja.

Rekao je da smo prošli mesec (novembar) završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, ukupno 37 milijardi od početka godine, znači više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najveće moguće kamate u istoriji od milijardu i po evra“.

Premijer nije želeo da medijima govori o predsedničkim izborima. Iz opreznosti: „čim nešto kažem sutradan u medijima izađe da sam pričao o izborima iako niko me nije pitao“:

“Zato dozvolite da sada kada me pitate ja odlučim da ne kažem ništa. I inače već imamo pobednika, i na predsedničkim, a možda i na onim opštim izborima. Pustite to, ja bih da govorim o ozbiljnim temama i o tome kako ćemo da živimo bolje“.

A ozbiljnija tema za razgovor, po Vučiću, je da se u Srbiji puno radi zahvaljujući velikom broju investitora i da ćemo zato kao zemlja polako, ali sigurno, stići i prestići one koji su bili mnogo ispred nas:

“Zato ćemo dogodine da se borimo za stopu rasta od četiri odsto, a kada svi ostali u Evropi imaju prosečnu stopu rasta od jedan odsto, mi ćemo četiri puta brže da ih pristižemo. To je ono što treba da radimo u godinama pred nama.

Što se tiče Gorenja  biće otvoreno još 300 novih radnih mesta, a da je nova investicija vredna 12 miliona evra: „Danas su Vlada Srbije i Gorenje grupa potpisali memorandum kojim su predviđene nove investicije i proširenje kapaciteta fabrike“.

Inače u srpskim pogonima Gorenja radi 2.540 ljudi, od čega 1.780 u Valjevu, a ostali u Zaječaru i Staroj Pazovi:

“Brzo ćemo potpisati ugovore za novih 300 ljudi. Dali smo više para Ministarstvu privrede i Razvojnoj agenciji Srbije za 2017. godinu, tako da će biti još fabrika i više zaposlenih”, rekao je Vučić naglašavajući da treba dosta da naučimo od Slovenaca jer su oni bili vredniji i naučili srpski jezik i zapitao koliko nas u Srbiji zna slovenački, što pokazuje koliko su bili vredniji i mislili na buidućnost.

Na pitanje da li su i malverzacije u slučaju EPS-a posledica pljačkaških privatizacija, rekao je da se to ne može tako reći jer EPS nije ni privatizovan:”Lopovske privatizacije su obavljane posle 2000, a EPS nije privatizovan i nema veze sa tim niti će da bude”.

Na pitanje da li će poslanici imati dovoljno vremena da prouče predlog budžeta, Vucić je rekao da će imati nekoliko dana za to: “Imaće mnogo više nego ja kada su oni donosili budžete”.

Na pitanja o  izgradnji i obnovi škola i domova zdravlja premijer je naveo da su 324 objekta urađena i renovirana, da se planira da se to uradi na još 2000 i da se uskoro očekuje i “lepotica” Klinički centar u Nišu kao i oni u Kragujevcu i Novom Sadu.

Komentarisao je stav ministra  Dačića da Srbija treba da uvede reciprocitert na najvaljene takse za ulazak u EU, ukoliko to uopšte zaživi. Smatra da će to pitanje biti aktuelno tek za tri ili četiri godine, ali da u takvim pitanjima ne treba gubiti iz vida da je jedno politika, a sasvim drugo “ekonomija i život”. Smatra da je reakcija ministra spoljnih poslova tim povodom bila logična i pravična, ali da je to sve što može da kaže. A rekao je, šaleći se,  da je Dačić “uvek u kampanji, što je u redu”, ali i „daleko 2020. godina“: “Videćemo šta će da bude”, rekao je Vučić i dodao da ne može o tome više da govori, jer će država o tom pitanju odlučivati za tri ili četiri godine“.