Laburisti kritikuju ministra Džonsona: umesto  u Beogradu da priča o politici hvalio svoju knjigu o Čerčili

Laburisti kritikuju ministra Džonsona: umesto u Beogradu da priča o politici hvalio svoju knjigu o Čerčili

01/12/2016 Off By

 

Iz “Forin ofisa” stiglo je saopštenje gde se navodi da Džonson nije znao da će biti dočekan na taj način. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije navelo je da su ministar i njegovi asistenti izričito zamolili da poseta knjižari ne bude u znaku njegove knjige o Čerčilu, te da je šef diplomatije bio “poprilično postiđen” kada je video da su u knjižari postupili potpuno suprotno


LABURUSTIČKA partija pozvala ministra Borisa Džonsona da objasni zbog čega je službenu posetu Beogradu koristio za promociju svoje knjige “Faktor Čerčil”.

Naime, drugog dana svoje posete Beogradu Džonson je, umesto za službene zadatke, vreme iskoristio za samopromociju i davanje autograma, piše britanski dnevnik  “Gardian”.

I Iaburistička parija, najveća opoziciona snaga u Britaniji, pozvala je ministra spoljnih poslova da objasni zbog čega je umesto da razgovara o državnim stvarima, davao autograme u beogradskoj knjižari.

Iz “Forin ofisa” stiglo je saopštenje gde se navodi da Džonson nije znao da će biti dočekan na taj način. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije navelo je da su ministar i njegovi asistenti izričito zamolili da poseta knjižari ne bude u znaku njegove knjige o Čerčilu, te da je šef diplomatije bio “poprilično postiđen” kada je video da su u knjižari postupili potpuno suprotno.

– Gospodin Džonson je iz pristojnosti potpisao nekoliko kopija knjige i razgovarao sa nekoliko ljudi o tome, ali nikada nije pokušao da privatne interese stavi ispred tog putovanja. Promovisati svoju knjigu u Beogradu bilo bi potpuno pogrešno – izjavio je izvor iz Džonsonovog tima “Gardijanu”.

– Boris Džonson je pozvan da bude gost u najstarijoj knjižari u Beogradu kako bi govorio o slobodi i pravima medija. Knjižara je odlučila da mu ukaže čast tako što će na svojim policama istaći njegove knjige – rekla je portparolka.

Međutim, “Guardian” navodi da ni vlastima u Beogradu nije bilo prijatno što je Džonson najviše vremena pričao o svojoj knjizi, a ne o ozbiljnim političkim dešavanjima, kao što je bio izbor Donalda Trampa za predsednika SAD ili o posledicama Bregzita