U Galeriji Petak izlaže  Aleksandar Rapić

U Galeriji Petak izlaže Aleksandar Rapić

29/11/2016 Off By

 

 

Tragično neprepoznati je video rad koji na poseban način obrađuje poziciju umetnika u odnosu ka onima koji kroje “umetničku” scenu u Srbiji, a i šire, istoričarima umetnosti, odnosno  kustosima…


UDRUŽENJE Kreativna fabrika, u okviru projekta DosijeUmetnik predstavlja izložbu „Tragično nepoznati“ Aleksandra Rapića.

Otvaranje izložbe je u četvrtak 1. decembra 2016. u Noćnoj galeriji Petak, koja se nalazi u Lominoj ulici br. 14 u Beogradu.

Izložba je otvorena do 8. decembra svakog dana od 10 do 22 časa.

Tragično neprepoznati je video rad koji na poseban način obrađuje poziciju umetnika u odnosu ka onima koji kroje “umetničku” scenu u Srbiji, a i šire, istoričarima umetnosti, odnosno  kustosima…

Reč Neprepoznati, digitalnom tehnikom dovedena je do suštine, u nemogućnosti prepoznavanja individualnosti autora, kako bi se skrenula pažnja na svesno kršenje rada i individualnosti umetnika, od strane predstavnika “institucija”, galerija…“

Video instalacija podrazumeva kontinuiranu reprodukciju video rada, koga će publika individualno posmatrati na nekoliko uređaja za reprodukciju…zvuk je veoma bitan, pa i prilika da se čuje i nekoliko puta zbog distorzičnog efekta.

Intervancija u prostoru podrazumeva “pikselizaciju” u duhu vizuelnog segmenta video rada, što možete videti na primerima fotografija i zavisi od dimenzije enterijera, tj. prilagođava se galerijskom prostoru.

Aleksandar Rapić je završio Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, 1999. u klasi Dušana Todorovića i Halila Tikveše.Rođen u Tuzli, 1972. Živi i radi u Inđiji.

Samostalne izložbe koje je organizovao u oktobru 1998. i 2000. godine u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ i Galeriji „Kuće Vojnović“ u Inđiji, predstavljaju dve krajnosti, njegovog vizuelnim eksperimentima, bogatog opusa, u kojima je naznačen jasno postavljen put, sa polazištem u klasičnom slikarstvu, ka intermedijalnim i multimedijalnim istraživanjima i vizuelnim komunikacijama.(Press DU)