Ministar Antić na Konferenciji o globalnom održivom transportu u Turkmenistanu

Ministar Antić na Konferenciji o globalnom održivom transportu u Turkmenistanu

27/11/2016 Off By

Na sastanku srpske i kineske delegacije govorilo se o tekućim projektima koje realizuju kineske kompanije u Srbiji na izgradnji autoputeva, kao i o skorom početku izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, kao i nedavno potpisanom komercijalnom ugovoru u Rigi, ali i o značaju Srbije u “mehanizmu” Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Potvrđen je veliki značaj ukidanja viznog režima za kineske građane od 1. januara 2017. godine, imajući u vidu da je Srbija prva evropska zemlja koja je ukinula vize za kineske građane


U PRESTONICI Turkmenistana – Ašhabadu, završen je prvi dan dvodnevne Konferencije o globalnom održivom transportu (26-27 novembra 2016). Konfenciju su otvorili predsednik Turkmenistana Kurbankuli Berdimuhamedov i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Delegacija Republike Srbije koju predvodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, održala je i više bilateralnih sastanaka, a veoma su važni oni sa ministrima transporta Kine Li Ksaopengom i Turske Ahmetom Arslanom.

Sastanak srpske delegacije sa kineskim ministrom transporta, još jednom je potvrdio odlične političke odnose između dve države, o čemu nedvosmisleno govore bilateralni susreti zvaničnika na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina. Na sastanku se govorilo o tekućim projektima koje realizuju kineske kompanije u Srbiji na izgradnji autoputeva, kao i o skorom početku izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, kao i nedavno potpisanom komercijalnom ugovoru u Rigi, ali i o značaju Srbije u “mehanizmu” Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Potvrđen je veliki značaj ukidanja viznog režima za kineske građane od 1. januara 2017. godine, imajući u vidu da je Srbija prva evropska zemlja koja je ukinula vize za kineske građane.

Na sastanku ministra Antića sa turskim ministrom transporta Ahmetom Arslanom, konstatovano je da su bilateralni privredni i politički odnosi dve zemlje u uzlaznoj putanji, kao i da dobri odnosi između Srbije i Turske doprinose stabilnosti celokunog regiona. Ministar Antić je naglasio aktivnosti koje se sprovode u Srbiji, a koje direktno utiču na veću bezbednost u saobraćaju, imajući u vidu da je Srbija tranzitna zemlja za turske građane koji tokom letnje sezone putuju kroz Srbiju ali i ruta za veliki broj turskih kamiona koji tranzitiraju kroz Srbiju.

„To je na prvom mestu završetak autoputa od Niša do bugarske granice do kraja 2017. godine, čime će biti završen kompletan autoput kroz Srbiju koji vodi od bugarske granice prema Mađarskoj i Hrvatskoj. Važna je i realizacija projekata “rizort” zona- odmorišta pored autoputeva u Srbiji, gde turski vozači mogu da se odmore, obeduju, imaju sve usluge koje su im potrebne za njihova vozila, bezbedan parking za putnička i teretna vozila”, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i podsetio na jedan takav uspešan projekat – odmorište “Bosforus” kod Aleksinca.

Dve delegacije govorile su i o značajnim turkskim investicijama u Srbiji, kao i o narastajućem interesovanju turskih bizmismena za nova ulaganja u građevinskoj i tekstilnoj industriji u Srbiji. Konstatovano je da postoji prostor za saradnju na novim projektima u oblasti energetike i transporta i dogovoreno je da se u toku 2017. godine održe sastanci delegacija dveju zemalja, na kojima će se razgovarati o konkretnim projektima.(Press ME)