Kakvi su bili odnosi Kastra i Tita?

Kakvi su bili odnosi Kastra i Tita?

27/11/2016 Off By

 

Kastro je smatrao da je Tito izdao revoluciju prodavanjem oružja Fulgenciu Batisti. Inače, Batista je bio siva eminencija u razdoblju od 1933. do 1940. godine na Kubi. Od 1940. do 1944. bio je predsednik, a drugi put se na vlast popeo kroz puč, vladavši od 1952. do 1959. godine


ŠTA je Fidel Kastro zamerao Josipu Brozu Titu? Mnogo toga. Toliko da je bio i jedan od retkih političara koji nije prisustvovao Titovoj sahrani.

I pored  korektnim međudržavnim odnosima koje su imali, Tito je nervirao Kastra zbog raskošnog načina života i zbog beskrajnim užicima u hrani, piću, skupoj odeći i beskrajnim zabavama.

Kastro, koji se oblačio skromno kako bi pokazao bliskost sa radnicima i seljacima, smatrao da nije ispravno što se Tito ponaša kao da je “treći po redu naslednik britanske kraljice”.

Pored različitih pogleda na stil života, Kastro je smatrao da je Tito izdao revoluciju prodavanjem oružja Fulgenciu Batisti. Inače, Batista je bio siva eminencija u razdoblju od 1933. do 1940. godine na Kubi. Od 1940. do 1944. bio je predsednik, a drugi put se na vlast popeo kroz puč, vladavši od 1952. do 1959. godine.
Pored ovoga, Kastrovi biografi navode da postoji još jedan razlog zbog kojeg ovi komunistički lideri nisu bili bliski. Tito, za razliku od Kastra, bio stari revolucionar srednjoevropskog kova koji je imao potrebu za promocijom.

Zbog toga Tito nikada se nije odrekao svog nakita, skupih odela i kompletnog luksuza koji ga je okruživao. Na drugoj strani Kastro je bio klasničan latinoamerički revolucionar.

Zanimljiva je kako su se upoznali. Sreli su se 1969. godine u zgradi Ujedinjenih nacija tako što je kubanski predsednik prišao Titu kojeg je u tom trenutku iznimno poštovao. Ubrzo posle toga usledili bilateralni sastanci na Brionima i u Havani.

Jugoslavija i Kuba održale su dobre odnose uprkos tome što su Tito i Kastro imali različite stavove 1979. godine na Sammitu nesvrstanih u Havani i to na pitanju odbrane izvornih načela nesvrstavanja.

Međutim postoje mišljenja da je neslaganje bilo inscenirano kako bi Jugoslavija dobila podršku SAD-a, a Kuba podršku Rusije.(Agencije)