Tomislav Nikolić o Fidelu Kastru: bio sam gost u njegovoj kući

Tomislav Nikolić o Fidelu Kastru: bio sam gost u njegovoj kući

26/11/2016 Off By

 

Razgovarali smo o staroj Jugoslaviji, o njegovim anegdotama sa Titom. Tražio je  berzanski izveštaj, analizirao mi neki Obamin govor od pre nekoliko dana. Ali video sam da su godine učinile svoje. Najviše me oduševilo to što je odmah prihvatio da primi orden Srbije iako uopšte nije primao ordene. Ali je rekao „od Srbije hoću orden i biće mi veoma drago da ga nosim“. Onda sam mu ga ja stavio oko vrata


TOMISLAV NIKOLIĆ jedan je od retkih predsednika koje je Fidel Kastro primio u svojoj kući:  „Imao sam izuzetnu čast da budem i jedan od retkih srpskih političara koji je bio u njegovoj kući. To je bilo neposredno pred smrt. Ja sam video da njegovo telo ne može više da prati njegov um. On je bio potpuno bistrog uma.

 

Razgovarali smo o staroj Jugoslaviji, o njegovim anegdotama sa Titom. Tražio je  berzanski izveštaj, analizirao mi neki Obamin govor od pre nekoliko dana. Ali video sam da su godine učinile svoje. Najviše me oduševilo to što je odmah prihvatio da primi orden Srbije iako uopšte nije primao ordene. Ali je rekao „od Srbije hoću orden i biće mi veoma drago da ga nosim“. Onda sam mu ga ja stavio oko vrata.

Srpski predsednik impresioniran je činjenicom da je Kuba jedna mala zemlja uspela da vodi svoju politiku: „Da se odupre svim izazovima i da ostane nezavisna zemlja. Tamo je siromašan narod, jer je teško živeti pod dugim sankcijama, ali opet u tom narodu vidite sreću. Svi oni koji imaju mnogo para treba da dođu na Kubu da vide kako država sa malim budžetom uspeva  da joj ljudi ne budu gladni. Promeniće se Kuba. Ali mislim da te osnovne postulate ne može da priomeni. A  to je sloboda i nezavisnost. Mislim da će sa Amerikom doći do otopljavanja odnosa i da će ova nova Amerika i Kuba uspostaviti nove, bolje odnose. To će mnogo značiti za njhov region, a i za ostale. Ustvari da vam iskreno kažem, ja očekujem da predsednik Tramp uspostavi prijateljstvo sa celim svetom.