Tomislav Nikolić počasni građanin opštine Knić

Tomislav Nikolić počasni građanin opštine Knić

26/11/2016 Off By

 

Zahvaljujući se u ime svih nagrađenih, Nikolić rekao je da od svojih izbora nosi u sebi dug prema njegovoj rodnoj Šumadiji,  koja je masovno glasala  za njega. Zatim je održao  nadahnut  govor, obeležen  idejama neutralnosti Srbije i njenog  prijateljstva sa svima


Ranka Čičak

OPŠTINA KNIĆ  proslavila je danas svoj dan. Na svečanoj sednici, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije, Tomislav  Nikolić dodelila plakete , povelje i ostala priznanja svojim istaknutim  građanima i onima koji su opštinu promovisali u  Srbiji i Svetu.

Tomislav Nikolić, čije se selo Bajčetina nalazi na teriotoriji ove opštine primio je  povelju počasnog  građanina opštine. govor, obeležen  idejama neutralnosti Srbije i njenog  prijateljstva sa svima. Zahvaljujući se u ime svih nagrađenih, Nikolić rekao je da od svojih izbora nosi u sebi dug prema njegovoj rodnoj Šumadiji,  koja je masovno glasala  za njega. Zatim je održao  nadahnut  govor, obeležen  idejama neutralnosti Srbije i njenog  prijateljstva sa svima:

-Pred nama je budućnost kojom ćemo biti ponosni. Danas, onaj koji sa Zapada želi u  Rusiju, pita Srbiju da li možemo preko vas? Isto tako Srbiju pitaju i oni koji sa Istoka žele na Zapad. Mi hoćemo da budemo svoji. Moramo da  poštujemo prijatelje. Da li bi  ikada dobili novog prijatelja, da smo jednog prevarili?

U izjavi  novinarima, predsednik Nikolić pohvalio  je  rad  srpske Vlade. Na pitanje novinara iz šumadijskog kraja, da li zna da  je  bilo predloga opozicije da povelju počasnog građanina Knića umesto njega dobije premijer Aleksandar Vučić, Nikolić kaže:

-Opozicija uvek treba da se buni. Ali, ovo je bio pokušaj da se posvađamo Vučić i ja. Mislim  da smo  to rešili. Hteli su da naprave neko malo zlo u ovoj maloj opštini. Ništa politički ne može da  razdvoji Aleksandra Vučića i mene. Pa to ne mogu ni takve sitne smicalice. Nepristojno je sada pitati predstavnike te političke stranka. Pa što ste onda opozicija, ako mislite da Aleksandar Vučić treba da bude zaslužni građanin? Ja nisam bio  njihov  kandidat za zaslužnog građanina i nije mi mnogo žao zbog toga.

Nikolić kaže da je od Vučića  dobio podršku za ono kako obavlja funkciju predsednika Republike:

-A kad  dođe vreme da se raspišu  predsednički izbori, kad dođe vreme za kandidature, videćemo ko će imati čiju podršku i ko će biti kandidat. Ja sam ponosan na sve što sam uradio obavljajući funkciju predsednika Republike i znam da će nekakve  zamerke naći samo oni koji su u opoziciji. Primećujem   jasnu podelu u opoziciji na one koji bi više voleli da istočna politika bude ovde dominantna i one koji  bi voleli da dominira zapadna. A evo, ja sam čovek koji  je sastavio istočnu i zapadnu politiku. Nisam stvorio ni jedno neprijateljstvo Srbiji. Samo mnogo prijateljstva. Otvorio sam  mnoga vrata kroz koja danas naša  privreda  i politika otvoreno ulazi . Kad dođe vreme za kampanju, malo ću prestati da se bavim poslom predsednika ukoliko  se kandidujem. Za sada to još nisam odlučio. Kad dođe vreme  za kampanju, znati ćete i da li se kandidujem i čiji sam kandidat. Prirodno bi bilo da budem kandidat SNS.

Na pitanje Balkanekspresarb da li se oseća sposobnim da izdrži još 6 godina u tom poslu spajanja istoka i zapada, kaže da je to na početku njegove karijere izgledalo  besmisleno:

-Do pre godinu dana javljali su se nekakvi kritičari koji su govorili da je nemoguće da mala Srbija tako vodi politiku, funkcioniše između Istoka i Zapada ne zamerajući se nikome. Danas, kada je očigledno da Istok i Zapad ponovo moraju da se pomire, ujedine, kako bi njihova deca živela bolje, pokazalo se da je Srbija sve vreme vodila potpuno ispravnu politiku.To je  jedna dobitna politika i kad god u svetu pobedi neko iz  čijeg se ponašanja naslućuje da bi mogao  da još malo približi istok i zapad, ceo svet se obraduje. Tako se Srbija raduje ovim novijim rezultatima izbora na  Zapadu ne zato što nekoga voli ili mrzi, nego zato što očekuje promenu politike prema sebi. Malo više uvažavanja naših stavova i ukoliko ti ljudi ostvare bar deo onoga o čemu su govoril, lakše ćemo prelaziti trnoviti put očuvanja integriteta  i  suvereniteta i očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

Na naš komentar da se ovom politikom sada približio Vučiću i da će mu to doneti veliki broj glasova, Toma komentariše:

-Kad sam se ja udaljavao od Vučića? Pa mi politiku vodimo zajedno. Vi  vidite da smo doveli sve velike ekonomije u Srbiju. Ne bi došli da je ovo nestabilna teritorija. Investitori, bili oni sa Istoka ili Zapada, ne bi došli da smo se bilo na koju stranu opredelili. Ja smatram  da  smo blizu toga da uspemo da mi budemo prostor na  kojem se oni otimaju oko nas. Mislim da Vlada vodi dobru ekonomsku  i svake druge vrste politiku i da svako ko bi došao posle nas , morao bi da nastavi takvu politiku. Nađite mi vreme u kojem smo se politički opredelili za bilo koga i ja ću da vam čestitam.