Beograd: Drugi kongres „Srpske vizije“

Beograd: Drugi kongres „Srpske vizije“

26/11/2016 Off By

Na ovom događaju, koji će trajati do nedelje, očekuje se 4.000 posetilaca koji će pratiti 62 predavanja, radionica, projekcija filmova, prezentacija, diskusija i okruglih stolova o ljudskim pravima, ekonomiji, obrazovanju, kulturi, zdravlju, zaštiti životne sredine, evropskim integracijama, bezbednosti, inovacijama i ostalim činiocima vizije bolje Srbije



Ranka Čičak

U BEOGRADU je danas otvoren Drugi kongres „Srpske vizije“ u organizaciji Nemačko – srpske privredne komore i Prviredne komore Srbije.

Ovaj, najveći multi kongres u Srbiji okupio je šezdeset nevladinih organizacija i drugih stručnih organizacija. Otvarajući Kongres predsednik PKS rekao je da je to novi način komunikacije nevladinih organizacija sa privredom. Tako jača uloga civilnog društva u zemlji i stvara se povoljniji privredni ambijent. Na ovom događaju, koji će trajati do nedelje, očekuje se 4.000 posetilaca koji će pratiti 62 predavanja, radionica, projekcija filmova, prezentacija, diskusija i okruglih stolova o ljudskim pravima, ekonomiji, obrazovanju, kulturi, zdravlju, zaštiti životne sredine, evropskim integracijama, bezbednosti, inovacijama i ostalim činiocima vizije bolje Srbije.

Marko Čadež je novinarima pohvalio ovaj sastanak civilnog društva i privrede: „U ovoj zemlji ne postoji još uvek dovoljno komunikacije velikih prduzeća  sa svim onim što se dešava u najrazličitijim sektorima civilnog društva. Bilo da su to udruženja potrošača,  udruženja za zaštitu hendikepiranih, škole ili građanske organizacije koje podstiču različite teme. U ova dva dana Sajma biće prilika za dijalog privrede i građana. Komora Srbije je uvek podržavala ovakve susrete. Ove godine ćemo predstaviti uslove za poslovanje, pokušati da pomognemo onima koji žele da otvore svoju firmu, da im ponudimo konkretne odgovore na konkretna pitanja. Govorićemo i o dualnom obrazovanju, zatim o zaštiti životne sredine“.

Na pitanje da li je ovo jedinstven ovakav Sajam u regionu kaže: „Ovakav multi kongres nije stvar koju smo mi izmislili. To postoji u Nemačkoj, Francuskoj i u razvijenijim privredama EU. Postoji i u zemljama oko nas. Ovakvi su susreti puni inicijativa i postali su manifestacije kojima učestvuje  mnogo kompanija i organizacija.