Brisel: Osuđeni Spasić, Drašković i Vukotić

Brisel: Osuđeni Spasić, Drašković i Vukotić

23/11/2016 Off By

 

Sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivima kao izvršioce ubistva albanskog disidenta Envera Hadrija koje se dogodilo u Briselu u februaru 1990. godine , a Božidara Spasića kao naručioca. Suđenje je sprovedeno u odsutnosti jer osuđeni nisu dostupni belgijskom pravosuđu


BRISELSKI sud osudio je trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti Jugoslavije Božidara Spasića, Andriju Draškovića i Veselina Vukotića za ubistvo Envera Hadrija koje se dogodilo u Briselu u februaru 1990. godine.

Istraga je pokazala da je u pitanju političko ubistvo Hadrija, nekadašnjeg predsednika Pokreta za ljudska prava, koje je organizovala DB.

Sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivima kao izvršioce ubistva, a Božidara Spasića kao naručioca. Suđenje je sprovedeno u odsutnosti jer osuđeni nisu dostupni belgijskom pravosuđu.

Enver Hadri, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 25. februara 1990. u automobilu dok je čekao na semaforu u briselskoj opštini Saint-Gilles.

Porota je zaključila da su Hadrija ubili kriminilci iz Beograda Vukotić i Drašković po narudžbi jugoslavenskih tajnih službi u kojima je Božidar Spasić bio glavni inspektor.

Sud je ocenio da se radi o političkom motivu ubistva Hadrija, koji je branio interese Albanaca na Kosovu i zauzimao se za nezavisnost tadašnje pokrajine u sastavu Srbije.

Drašković je u aprilu prošle godine uhapšen u splitskom aerodromu na povratku s letovanja. No, na izručenje u Belgiju nije čekao u ekstradicijskom pritvoru, nego na slobodi uz garanciju od 100.000 evra. Dan pre izručenja u junu prošle godine nije pronađen na adresi koju je ostavio sudu i od tada se smatra nestalim.

Vukotić je, prema pistanju belgijskih medija, 2006. uhapšen na Madridskom aerodromu, odakle je izručen Belgiji. Međutim, 2008. Belgija ga je izručila Srbiji gdje je osumnjičen za ubistvo u nekoj diskoteci.

Osuđenima kazna će biti izrečena naknadno.