Srpski radikali neće dozvoliti da Devenport učestvuje u radu Odbora za spoljne poslove!

Srpski radikali neće dozvoliti da Devenport učestvuje u radu Odbora za spoljne poslove!

17/11/2016 Off By

 

Vjerica Radeta je objasnila neophodnost kodifikacije Krivičnog zakonika i istakla je da je neprihvatljivo da se u Krivični zakonik doda član koji preti kaznom zatvora svakom onom ko negira postojanje genocida


VJERICA RADETA, predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke, informisala je danas javnost na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini da je Marinika Tepić, predsednik Odbora za spoljne poslove, obmanula javnost Srbije tako što je iznela netačnu tvrdnju da je u Narodnu skupštinu stigao preveden izveštaj Majkla Devenporta, koji su pre nedelju dana na sednici Odbora pokušali da predstave na engleskom jeziku.

Radetova je objasnila da članovi Odbora nisu dobili preveden tekst, a da čak i kada bude preveden, srpski radikali neće dopustiti da se Majkl Devenport obrati poslanicima, s ozbirom da prema važećem Poslovniku nema pravo da na taj način učestvuje u sednici Odbora.
U nastavku svog obraćanja predstavnicima medija, Radetova je objasnila neophodnost kodifikacije Krivičnog zakonika. Ona je istakla da je neprihvatljivo da se u Krivični zakonik doda član koji preti kaznom zatvora svakom onom ko negira postojanje genocida. Potpuno je jasna namera režima da spreči sve one koji su spremni da javno iznose istinu – da u Srebrenici nije bilo genocida. Bez obzira na postojanje presuda, nikome ne može biti zabranjeno da govori ono što misli, jer bi takva zabrana predstavljala najgrublje kršenje Ustava.
Radeta je takođe istakla da je ministar pravde Nela Kuburović napravila skandalozan propust kada je rekla da je formulacija novog člana Krivičnog zakonika dobra jer je napisana u Komisiji Evropske Unije. Srpska radikalna stranka najoštrije osuđuje ovu izjavu i činjenicu da se predlozi zakona pišu u komisijama Evropske Unije, dok ministri, zaposleni u Vladi i narodni poslanici koji pripadaju vladajućoj većini uopšte ne obraćaju pažnju na sadržinu predloženih zakonskih rešenja.