Makedonija:  Izborna kampanja startuje 21. novembra

Makedonija: Izborna kampanja startuje 21. novembra

17/11/2016 Off By

 

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra učestvovaće 11 političkih organizacija, među kojima je pet koalicija, koje su podnele liste za šest izbornih jedinica u Makedoniji u kojima se bira ukupno 120 poslanika


IZBORNA kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji zvanično će početi u ponedjeljak 21. novembra, najavila je Državna izborna komisija (DIK).

Kako je istakla ta komisija, od dana raspisivanja izbora do početka izborne kampanje televizije, radio stanice, internet portali i štampani mediji ne smeju da objavljuju plaćene političke reklame.

U slučaju da objave političke reklame pre zvaničnog početka kampanje DIK će, kako je naveo, povesti “ogovarajuće postupke” protiv tih medija.

Prama agenciji Meta, na prethodnim parlamentarnim izborima 2014. godine vladajuća stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog zvanično je potrošila oko 1,5 miliona evra, a najveća opoziciona partija Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva blizu 200.000 evra.

Ove strane su, kako je navedeno u finansijskim izveštajima najveći deo tih para potrošile na reklame i propagandu. VMRO DPMNE je u te svrhe potrošila 1,2 miliona evra, a SDSM 121.045 evra.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra učestvovaće 11 političkih organizacija, među kojima je pet koalicija, koje su podnele liste za šest izbornih jedinica u Makedoniji u kojima se bira ukupno 120 poslanika.

Predsednici makedonske nacionalne stranke VMRO DPMNE Nikola Gruevski i leve SDSM Zoran Zaev odmjeriće snage u četvrtoj izbornoj jedinici. Tu će im konkurent biti i jedan od osnivača VMRO DPMNE i nekadašnji premijer Ljubčo Georgievski koji je nosilac liste koalicije manjih desničarskih opozicionih stranaka “VMRO za Makedoniju”.

Lideri dve najveće albanske stranke u Makedoniji Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači snage će odmeriti u izbornoj jedinici šest.

Za tri poslanička mesta za dijasporu u izbornoj jedinici sedam (u kojoj glasaju makedonski državljani u inostranstvu) takmičiće se tri koalicije i jedna partija.♦