Zoran Đorđević: Vojska Srbije je zajednička briga

Zoran Đorđević: Vojska Srbije je zajednička briga

16/11/2016 Off By

 

Ministar Zoran Đorđević naglašava da mora biti više razumevanja za sve teškoće i probleme sa kojima se danas suočavamo, pre svega u procesu ekonomskog oporavka


 

POVODOM poziva Vojnog sindikata Srbije na najavljeni protestni skup koji ima za cilj, kako se navodi u pozivu, „ostvarenje zahteva jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije i zaustavljanje njenog daljeg urušavanja“, ministar odbrane Zoran Đorđević ističe da „briga o životnom standardu pripadnika Vojske Srbije nije privilegija Vojnog sindikata Srbije, već zajedničko nastojanje da se materijalni položaj i uslovi rada u vojsci poboljšavaju prema realnim mogućnostima države i društva“.

Ministar Đorđević naglašava da mora biti više razumevanja za sve teškoće i probleme sa kojima se danas suočavamo, pre svega u procesu ekonomskog oporavka. „Pripadnici Vojske Srbije moraju deliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici vojske“, kaže ministar Đorđević.

Protestni skup sigurno nije način da se pokuša iznuditi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, a postupno poboljšanje životnog standarda i radnih uslova ostaje preokupacija Vlade Republike Srbije i njenog premijera, kao i Ministarstva odbrane“, ističe ministar Zoran Đorđević, posebno naglašavajući da prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije „profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk“.

Treba imati u vidu, ukazuje ministar Đorđević, da je kroz istoriju bilo mnogo teških trenutaka, ali da pripadnici Vojske Srbije, koji su uvek delili životne okolnosti sa svojim narodom, nikada nisu pristupali javnim protestima, tako da i najavljeni presedan na koji poziva Vojni sindikat ne treba da ima podršku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.