Konferencija za medije Marka Đurića: Imovina Telekoma ostaje srpska

Konferencija za medije Marka Đurića: Imovina Telekoma ostaje srpska

14/11/2016 Off By

Đurić je precizirao da je pozivni broj +383 u vlasništvu Republike Srbije a da je dodeljen Kosovu i Metohiji kao geografskoj a ne međunarodnoj oblasti. “Kosovo će , naglasio je Đurić, dobiti pozivni broj +383 ali ne kao međunarodni pozivni broj , već kao pozivni broj za geografsku oblast čiji je vlasnik Republika Srbija kao što Kina ima više pozivnih brojeva , poput jednog za maticu, jedan za Hongkong, drugi za Makao, treći za Tajvan ili Velika Britanija jedan za maticu , a drugi za Folkladska ostrva


Ranka Čičak
DANAS je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom jučerašnjeg Sporazuma o telekomunikacijama sa Prištinom održao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je pojasnijo suštinu Sporazuma ili kako je naveo da precizno, tačno i potpuno informišemo građane Srbije o svim elementima zaključaka o sprovođenju sporazuma iz 2013. godine. Ovim Sporazumom treba da se normalizuje rad telekomunikacionih kompanija u našoj južnoj pokrajini .
Đurić je naglasio da će Telekom Srbija konačno legalno raditi na području KiM i kako je naveo to je zvanično priznato od međunarodne zajednice i institucija samouprave u Prištini.
„Republika Srbija i Vlada Republike Srbije zadovoljni su postignutim sporazumom , zadovoljni smo činjenicom da će Telekom Srbije , naša državna kompanija posle dugog niza godina konačno ponovo raditi i zvanično , legalno i priznato i od međunarodne zajednice i od prištinskih institucija“. – rekao je Đurić, ističući da će imovina Telekoma Srbija na teritoriji južne pokrajine biti u potpunosti zaštićena i sačuvana, ne samo u našem sistemu , već će biti zaštićena i sačuvana ovim dogovorom i sporazumom koji garantuje njeno prenošenje na kompaniju Telekoma Srbija,rekao je Marko Đurić.

On je precizirao da je pozivni broj +383 u vlasništvu Republike Srbije a da je dodeljen Kosovu i Metohiji kao geografskoj a ne međunarodnoj oblasti.
“Kosovo će , naglasio je Đurić, dobiti pozivni broj +383 ali ne kao međunarodni pozivni broj , već kao pozivni broj za geografsku oblast čiji je vlasnik Republika Srbija kao što Kina ima više pozivnih brojeva , poput jednog za maticu, jedan za Hongkong, drugi za Makao, treći za Tajvan ili Velika Britanija jedan za maticu , a drugi za Folkladska ostrva.
On je takođe, istakao da Telekom Srbija i Republika Srbija ostaju jedini članovi Međunarodne telekomunikacione unije.
Konferenciji se obratio i generalni direktor “Telekoma” Predrag Ćulibrk koji je kazao da će pozivi iz centralne Srbije ka KiM funkcionisazti kao i do sada. ” dokument obezbeđuje apsalutni kontinuitet i kontrolu nad imovinom koja je naša”, rekao je Ćulibrk.
Da podsetimo bazne stanice “Telekoma Srbija našle su se 2010. godine na udaru albanskih separatista koje su uništavane a nelegalne kosovske institucije zabranjivale su rad Telekoma Srbija na Kosmetu. Inače, na KiM se koristio operater iz Monaka +377 i slovenački +386, dok su na severu legalno radili mobilni operateri sa licencom Republike Srbije.