Zajedno protiv kriminala

Zajedno protiv kriminala

14/11/2016 Off By

 

Ministar Nebojša Stefanović   njegove kolege, Oliver  Spasovski  iz Makedonije i  Goran Danilović iz Crne Gore, složili su se da organizovani kriminal nema otadžbinu, da je  ujedinjen i dobro  sarađuje. On se prilagođava, nema prepreka, zahvaljujući ogromnim količinama novca koji   krade


Ranka Čičak

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije otvorio je danas međunarodnu konferenciju, na kojoj  je predstavljena regionalna procena pretnji teškog i organizovanog kriminala. Ovu procenu  napravile su zajednički Makedonija, Crna Gora i Srbija. Projekat je finansirala Švajcarska  agencija za razvboj i saradnju sa oko 400 hiljada evra, a realizovale su ga misije OEBSa u tri zemlje.

Ministar Nebojša Stefanović   njegove kolege, Oliver  Spasovski  iz Makedonije i  Goran Danilović iz Crne Gore, složili su se da organizovani kriminal nema otadžbinu, da je  ujedinjen i dobro  sarađuje. On se prilagođava, nema prepreka, zahvaljujući ogromnim količinama novca koji   krade.

Makedonski  ministar  unutrašnjih  poslova, Oliver  Spasovski  predložio je da se napravi procena  pretnji kriminalaca i  zajednički reaguje:

-Moramo ga saterati u ćošak, da oseti da  je država jača. Moramo uspeti  da Srbija, Makedonija i Crna Gora postanu primer  za ostale zemlje u borbi  protiv kriminala.

Ministar   Stefanović  pohvalio je uspehe u  suzbijanju trgovine   narkoticima i najavio oduzimanje imovine  za teška krivična dela.

Na pitanje kako sarađuju srpska i  plicija Bosne i Hercegovine, srpski ministar kaže da bi voleo ozbiljniju saradnju, naročito kada se radi o teškim delima:

-Očekujemo rezultate istrage  lanjskog  pokušaja atentata na Aleksandra Vučića.  Mi očekujemo ozbiljnost države  kada se  radi o takvim  slučajevima.

Ministra  Gorana Danilovića novinari su zamolili da prokomentariše  nedavna hapšenja u Podgorici za pokušaj atentata na Mila Đukanovića:

– Nisam ovlašćen da o tome iznosim informacije više od  nadležnih  organa, dok oni ne obave posao. Kao ministar, imam strpljenja.  Tog sam dana bio u  Beogradu.  S  kolegom Stefanovićem nisam razgovarao o detaljima. Ali, ne bih bio iznenađen da se  pokaže da bilo koji događaj u regionu  može imati vezu s  klanom, koji je dobio ime po Crnoj  Gori, ali ko zna odakle su mu  članovi. Radi se o organizovanoj grupi koju ne  treba  potcenjivati.  Kriminalni klanovi u regionu sarađuju, jedni drugima čine usluge i   siguran sam da delovi tih klanova stanuju i ovde, kod vas. Radujem se što je Srbija objavila rat kriminalnim grupama , koje svoje pipke imaju i ovde. Moramo da sarađujemo. Upućeni smo jedni na druge i to je prirodno. Saradnja policija  Srbije i Crne  Gore ne šteti državama.

Govoreći o migracijama,a srpski ministar je primetio da  ima  organizacija koje  huškaju  izbeglice , podbunjuju  ih :

-A to samo  izbeglicama može da šteti, kao što se dogodilo nekoliko puta kada su kretali peške prema Mađarskoj i Hrvatskoj. Mi nemamo načina  da ih odgovorimo. Pokušavamo da ih sprečimo da ilegalno idu. Objašnjavamo im da Srbija ne može da ubedi susedne  zemlje da ih prime. Ali, oni  ne smeju da  blokiraju  puteve i granične prelaze. Novi zakoni o azilu i strancima biće pred Skupštinom  početkom godine.

Na pitanja oko  oružja pronađenog u Jajincima kraj porodične kuće Vučićevih roditelja, ministar nije hteo da odgovara:

-Ne želim da dajem informacije koje bi koristile  počiniocima  i  ometale istragu. Kada tužilac bude ocenio da je za informacije vreme,  javnost će imati sve podatke.