Boris Džonson u Beogradu

Boris Džonson u Beogradu

10/11/2016 Off By

 

Zahvalan sam za vaš doprinos pregovorima sa Kosovom i Metohijom a i za vašu politiku prema BiH. Mi izlazimo iz EU, ali ne napuštamo Evropu i podržavaćemo put Srbije ka EU. Odnose sa Srbijom ćemo i dalje negovati na svim nivoima, rekao je britanski ministar na konferenciji za medije


Ranka Čičak

BEOGRAD.- Po povratku iz Prištine ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson boravio je danas u Beogradu. Susreo se sa predsednicom Skupštine Majom Gojković , ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem , a dan je završio na radnoj večeri sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

U vili Bokeljka pre radne večere Džonson i Vučić rekli su novinarima da su odnosi Srbije i Velike Britanije tradicionalno dobri i da na njih nije uticao odlazak Britanije iz EU. Trgovinska razmena je prema mogućnostima još uvek mala. U protekloj godini ona je povećana sa 290 na 380 miliona evra.

-Činimo sve da privučemo što veći broj britanskih investitora. Svaka poseta je prilika da im kažemo da su dobrodošli, rekao je Vučić i zahvalio na podršci koju Velika Britanija pruža Srbiji na njenom evropskom putu: -Britanija želi da se sačuva stabilnost na Balkanu, a Srbija kao najveća zemlja ima posebnu odgovornost u tome. Mi želimo da poštujemo komšije i prijatelje, da čuvamo mir kako bi Balkan postao što važnije mesto, odmah posle centralne  Evrope. Razumemo politiku Velike Britanije, iako nemamo sa njom isti stav o Kosovu i Metohiji. Velika Britanija ostaje sila i posle izlaska iz Evropske unije. Spremni smo da razvijamo dobre odnose sa njom.

Boris Džonson je rekao: „Zahvalan sam za vaš doprinos pregovorima sa Kosovom i Metohijom a i za vašu politiku prema BiH. Mi izlazimo iz EU, ali ne napuštamo Evropu i podržavaćemo put Srbije ka EU. Odnose sa Srbijom ćemo i dalje negovati na svim nivoima. Mnogo naših investitora žele da dođu u Srbiju. Potpisao sam dogovor sa ministrom  unutrašnjih poslova o saradnji sa srpskom policijom u borbi protiv kriminala i problema sa migracijom. Srbija je u prvim linijama te borbe. Potpisao sam memorandum o kulturnoj saradnji. Drago mi je što sam tu jer naše je prijateljstvo staro i produktivno. Možemo sarađivati u raznim sektorima. Recimo ko su najbolji teniseri na svetu? Jedan Srbin i jedan Britanac.

Vučić ga je prekinuo:

-Vi ste zaslužni za ovako veliku pažnju. Nikada  u ovoj vili nisam video toliko kamera i novinara.

Novinari su pitali o američkim izborima, a Džonson je odgovorio da treba biti pozitivan prema ovim događajima i da je vreme da se izađe iz priče o izborima u Americi:

– Treba priznati da je ovo prilika da razvijamo odnose sa SAD. Tramp je čovek koji sklapa dogovore. On hoće saradnju a to je nama korisno.

Vučić je rekao da je Srbija retka zemlja koja se posle Bregzita prema Britaniji odnosila korektno: „Želimo da sarađujemo i sa Evropom i sa Britanijom. Ona nam je potrebna kao zemlja koja će uvek podržavati stabilnost u regionu.

Na pitanje dali će ukinuti vize Srbima odgovrio je negativno ali je najavio olakšice za talente i privrednike.

Vučić je na pitanje o odgovornosti  rekao da Srbija ne štiti svoje ratne zločince:

Za svaku krivicu treba da odgovara onaj koji ju je napravio, a ne ceo narod. Iduće nedelje imenovaćemo tužioce za ratne zločine. Važno je da uredimo svoje dvorište da bi to tražili i od drugih.