Skandal u Skupštini Srbije: radikali nisu dozvolili Davenportu da se obrati Odboru za evropske integracije

Skandal u Skupštini Srbije: radikali nisu dozvolili Davenportu da se obrati Odboru za evropske integracije

10/11/2016 Off By

 

Šešelj: -Ko je on i šta traži ovde? Nema ni moralnog osnova, a ni legitimitet da prisustvuje našem Odboru, jer  je njegova država pobegla iz EU, pa ne znam šta će on  tu


Ranka Čičak

BEOGRAD.- Punihpet  sati trajao je danas  haos  na  Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije. Majkl Davenport došao je da predstavi  izveštaj Evropske unije o napretku Srbije, ali nije mogao da izgovori ni jednu reč. Radikali, sa Šešeljem na čelu su  vikali i vređali i njega i EU. Povod je bio  što je izveštaj dostavljen na engleskom jeziku, a na tom je jeziku pokušao da govori i predstavnik EU u Srbiji. Predsednica Odbora,  Marinika  Tepić  pokušala je da smiri situaciju i  stalno davala pauze. I sam Davenport  pred nasiljem radikala   povukao se s mesta predsedavajućeg i seo u stolicu za poslanike. Ništa nije vredelo. I ostali članovi Odbora bili  su nezadovoljni što je izveštaj na engleskom . Čedomir  Jovanović je predložio da se  sednica prekine i nastavi kada bude  izveštaj preveden.

Boško Obradović iz Dveri bio je uglađen, ali ironičan:

  • S obzirom da je Davenport član srpske Vlade, ili ministar bez portfelja, jer sedi na svim sednicama Vlade, a možda je on i predsednik Vlade, a Vučić ministar bez portfelja, normalno je da dođe na ovu sednicu…

Radikali su ostali pri tvrdnji da po poslovniku strani državljani nemaju prava da učestvuju u radu skupštinskih  tela. Šešelj je bio  konkretan:

-Ko je on i šta traži ovde? Nema ni moralnog osnova, a ni legitimitet da prisustvuje našem Odboru, jer  je njegova država pobegla iz EU, pa ne znam šta će on  tu.


sesel


Posle dugotrajnog zviždanja, vrištanja i svakojakih  uvreda, sednica je prekinuta do daljeg. U međuvremenu, u  središtu SRS održana je redovna konferencija za novinare,   za koju je bilo najavljeno izlaganje Šešelja, ali on nije došao. Njegovi članovi  partijskog rukovodstva  ispričali su šta se upravo događa u Skupštini i kako njihov lider  i ostali poslanici SRS ometaju Davenporta da se u Skupštini poslanicima obraća na engeskom. Pozvali su premijera Aleksandra Vučića da se urazumi i sada, kada smo suočeni s pobedom Trampa i promenom politike u SAD, konačno odbaci iluziju o uvođenju Srbije u EU.