Skupština Srbije: o plovidbi rekama Srbije

Skupština Srbije: o plovidbi rekama Srbije

08/11/2016 Off By

 

Lider Srpske radikalne stranke i šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije,Vojislav Šešelj pitao je premijera Srbije Aleksandar Vučića zašto dozvoljava da predsednik Srbije Tomislav Nikolić licitira oko eventualnih smena u službama bezbednosti Srbije kada to nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti Vlade


Ranka Čičak

BEOGRAD.- Skupština Srbije završila je danas rad a raspravu o amandmanima na izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama nastaviće sutra.

Na te izmene zakona, podneto je ukupno 59 amandmana.

Opozicija je ocenila da je reč o “kozmetičkim izmenama”, a postavili su i pitanje zbog čega se iz godine u godinu po nekoliko puta menja jedan isti zakon.

Poslanik DS Goran Ješić rekao je da mu nije jasno kako će sada biti više para za održavanje plovnih puteva.

“Razumem da će Direkcija za plovne puteve da uradi nadzor i da učestvuje u pravljenju projektne dokumentacije, ali nisam razumeo u kom kontekstu se sada stvaraju nova sredstva koja ćemo locirati privatnicima”?, pitao je Ješić.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je da samo pitanje fonda, odnosno novčanih sredstava ne mora da bude krucijalno.

Poslanica Dosta je bilo Sonja Pavlović rekla je da je Zakon o izmenama i dopunama zakona o plovidbi i lukama ne može da bude u raspravi bez ljudi koji gazduju vodama, te da se ne može odvojiti plovidba od priobalja, od luka, hidrotehničkih objekata koji se nalaze u koritu reke.

Poslanica SRS Nataša Jovanović kaže da je od ministarke Zorane Mihajlović “pošto se hvališe da je izuzetno kompetentna” očekivala da ne izađe samo sa “kozmetičkim promenama”.

Tradicionalno, pre početka rasprave, poslanici su postavljali pitanja članovima Vlade.

Lider Srpske radikalne stranke i šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije,Vojislav Šešelj pitao je premijera Srbije Aleksandar Vučića zašto dozvoljava da predsednik Srbije Tomislav Nikolić licitira oko eventualnih smena u službama bezbednosti Srbije kada to nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti Vlade. Pogotovo što imamo u vidu da je  Tomislav  Nikolić čim je preuzeo dužnost predsednika Republike napravio veliki skandal u javnosti iznevši tvrdnju da njega službe bezbednosti prisluškuju i prate. Vrlo brzo smo saznali da službe bezbednosti nisu njega ni prisluškivale ni pratile, nego su prisluškivale bezbednosno interesantna lica iz sfere kriminala i da su tako otkrile da on sa njima stupa u kontakt i umesto da se to istera do kraja, šta će predsednik Republike u kontaktu sa kriminalcima, sva odgovornost je bačena na službe bezbednosti.

Poslanik Enis Imamović rekao je da je Vučić u izjavi medijima nakon sastanka u Litvaniji, rekao  nekoliko zabrinjavajućih stvari za građane Sandžaka, a u vezi puta Beograd – Bar.

-Taj koridor je prema projektu, ali i prema obećanjima koji su davani građanima Sandžaka, trebalo je da prođe kroz Sandžak, tačnije kroz Peštersku visoravan. Ovde se ne radi  o predizbornim obećanjima Aleksandra Vučića, već su sve dosadašnje vlade, pa samim tim i vladajuće stranke, ovo obećanje davali građanima Sandžaka i uzimali glasove od građana Sandžaka upravo na ovoj temi.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je zašto se odbornik Srpske napredne stranke iz opštine Vračar šalje na mirovnu konferenciju u London na kojoj se govorilo o bezbednosnoj situaciji na Bliskom istoku. Pitao je i koliko to putovanje košta građane.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu Skupštine Srbije kada će zakazati posebne sednice o bezbednosnoj i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji u vezi migrantske krize, kao i posebnu sednicu o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.