LSV: Pravni fakultet daje loš primer studentima i čitavom društvu

LSV: Pravni fakultet daje loš primer studentima i čitavom društvu

04/11/2016 Off By

U državi čiji je jedan od osnovnih problema i uzroka nestabilnosti nepoštovanje pravne države i odsustvo vladavine prava, negativan primer koji pruža Pravni fakultet u Novom Sadu je istinski poražavajuća činjenica. I nije to jedini slučaj kršenja pravnih normi od strane onih koji bi studente trebalo da uče, pre svega, poštovanju prava


 

NOVI SAD.-Stručni savet Lige socijaldemokrata Vojvodine za nauku i tehnološki razvoj osuđuje odbijanje Pravnog fakulteta u Novom Sadu da održava prijemne ispite na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, što predstavlja nepobitno kršenje Pokrajinske skupštinske odluke kojom se reguliše polaganje prijemnog ispita na visokoškolskim ustanovama. Poseban paradoks predstavlja činjenica da su svi ostali fakulteti na Univerzitetu u Novom Sadu prilagodili metode polaganja prijemnih ispita navedenoj Pokrajinskoj odluci, osim Pravnog fakulteta koji bi trebalo da bude temelj učenja o neophodnosti poštovanja zakonitosti.

 

U državi čiji je jedan od osnovnih problema i uzroka nestabilnosti nepoštovanje pravne države i odsustvo vladavine prava, negativan primer koji pruža Pravni fakultet u Novom Sadu je istinski poražavajuća činjenica. I nije to jedini slučaj kršenja pravnih normi od strane onih koji bi studente trebalo da uče, pre svega, poštovanju prava. Pravni fakultet u Novom Sadu rešio je da ne primenjuje ni pravnu normu o upotrebi pokrajinskih simbola, pa je tako i pre skupštinske odluke svoju zgradu ukrasio tzv. tradicionalnom zastavom, a do danas se na jarbolima njihove zgrade ne nalazi legalna i važeća zastava AP Vojvodine.

 

Selektivna primena zakona, zavisno od individualnih ideoloških orijentacija, ostavlja teže posledice po društvo od potpunog odsustva zakona, jer se njegova primena subjektivno daje u ruke svakome od nas. Ideološki principi nacionalizma kao, očito, ključnog kriterijuma Pravnog fakulteta u primeni zakona, razaraju i one krhke temelje pravne države u Srbiji i AP Vojvodini. Loš primer ne samo društvu, nego pre svega studentima ove visokoškolske ustanove, nadvladaće i one pojedinačne pozitivne primere koji na tom fakultetu postoje.

 

Pozivamo kolege sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji su odani poštovanju zakona, da dignu svoj glas ne samo u odbranu struke i vladavine prava, već i u cilju očuvanja integriteta Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kao nekada respektabilne visokoškolske institucije u Vojvodini.(Press LSV)