Kako i zašto Maja Gojković kažnjava poslanike DJB

Kako i zašto Maja Gojković kažnjava poslanike DJB

03/11/2016 Off By

 

Gojkovićeva je uvela novi “uslovni refleks” – kad god se za reč javi lider Dosta je bilo, nakon toga, bez ikakvog osnova, reč dobije Aleksandar Martinović koji po naredbi počinje da vređa Sašu Radulovića, potpuno nevezano za temu o kojoj se u Skupštini vodi rasprava. Da je u pitanju ugovoreni scenario, odnosno “uslovni refleks” kao i u slučaju glasanja na “Majino zvonce”, potvrđuje i sednica održana sledećeg dana kada se isti model ponašanja ponovio

BEOGRAD.- Predsednica Skupštine Srbije krši sva prava poslanika Dosta je bilo i podstiče prostačko izražavanje drugih poslanika u Skupštini kada vređaju poslanike Dosta je bilo. Maja Gojković nedostojno vodi sednice Skupštine i brutalno zloupotrebljava ulogu predsedavajućeg. 

Sednica koja je održana u utorak 1. novembra, kada su Saši Raduloviću izrečene tri opomene zbog aplauza kojim je protestvovao jer mu nije omogućeno da reklamira povredu Poslovnika (članove 106 i 107), ostaće upamćena kao jedna od najružnijih zloupotreba funkcije predsednika Skupštine. Da apsurd bude veći, a brutalnost vidljivija, Gojkovićeva je pohvalila poslanika Aleksandra Martinovića za brutalne uvrede, a Raduloviću izrekla opomene.

Gojkovićeva je uvela novi “uslovni refleks” – kad god se za reč javi lider Dosta je bilo, nakon toga, bez ikakvog osnova, reč dobije Aleksandar Martinović koji po naredbi počinje da vređa Sašu Radulovića, potpuno nevezano za temu o kojoj se u Skupštini vodi rasprava. Da je u pitanju ugovoreni scenario, odnosno “uslovni refleks” kao i u slučaju glasanja na “Majino zvonce”, potvrđuje i sednica održana sledećeg dana kada se isti model ponašanja ponovio.

Na sednici 2. novembra primenjen je isti stil ponašanja. Nakon što je Saša Radulović govorio pohvalno o angažovanju vojnika iz Srbije u mirovnim misijama, Gojkovićeva je reč dala Aleksandru Martinoviću koji je, ponovo, potpuno nevezano za temu, vređao Radulovića. Predsednik DJB nije dobio priliku da odgovori, u skladu sa članom 107 Poslovnika, a Maja Gojković je ponovo pohvalila Martinovića za “kolegijalnost” nakon što je izgovorio sledeće reči o Raduloviću: “… parazit koji je pojeo sve što je moglo da se pojede i uništio sve što je moglo da se uništi. Profesionalni stečajni upravnik. Čovek kome je pošlo za rukom nešto što nije ni Al Kaponeu…. ”.

Nije retkost da se u parlamentima demokratskih zemalja oštrije diskutuje, pa i da se nekome omakne uvreda (zato i postoji član 107 Poslovnika da bi se poslanici opomenuli), ali ovakvo namerno vređanje, po očiglednoj premijerovoj naredbi, i ponašanje poslanika po principu “Pavlovljevog refleksa” kakvo je uvela Maja Gojković, srozavaju Skupštinu u blato i pretvaraju je u premijerov mehanizam za borbu protiv opozicionih stranaka.

Ilustrativan je primer sednice od 1. novembra. Iznenadnom vređanju Saše Radulovića prethodila je konstruktivna rasprava ministra finanisija Dušana Vujovića i Saše Radulovića o valutnom riziku koji sa sobom nosi zaduživanje Srbije za milijardu dolara od Emirata. U tom trenutku Aleksandru Martinoviću je zazvonio telefon i nakon toga on se javio za reč i počeo: “Poslanička grupa SNS ne želi da joj lekcije o tome kako i pod kojim uslovima treba zaduživati državu Srbiju drže lopuže poput Saše Radulovića”.

Saša Radulović je zatražio povredu Poslovnika. Reći za nekoga da je “lopuža” je teška uvreda. Uvrede nisu dozvoljene po pravilima Skupštine o kojima je dužna da se stara predsednica skupštine. Kada to ne čini, poslanici imaju pravo da se jave za reč i dobiju 2 minuta da obrazlože zašto misle da je predsednica skupštine povredila poslovnik. Saša Radulović je upravo to tražio. To je njegovo pravo u skladu sa članom 103 Poslovnika i predsednica skupštine nema nikakvo pravo da ga u tome spreči.

Evo kako je izgledalo nasilje nad Poslovnikom na sednici od 1. novembra:

Maja Gojković: Nema povrede poslovnika. Toliko su bili korektni da su odustali od povrede Poslovnika zbog ometanja govornika.
Saša Radulović: Ja imam pravo po povredi Poslovnika.
Maja Gojković: Ne. Koji član, da znam da li da vam dam reč, upitala je Radulovića.
Saša Radulović: Član 106 i 107 – ne sme da vređa, ima toliko članova.
Maja Gojković: A ne može toliko članova. Onda ništa. Ako ćete da ponižavate parlament..
Saša Radulović: Rekao sam dva člana 106 – ne govori o temi. Član 107 – ne sme da se vređa. Prema tome, povreda poslovnika
Maja Gojković: Ne znate Poslovnik. Ovo je zloupotreba. Dva minuta manje vašoj grupi.
Saša Radulović: Članovi 106 i 107
Maja Gojković: Izričem vam opomenu zbog ometanja rada parlamenta
Poslanička grupa DJB počinje da aplaudira.
Maja Gojković: Izričem vam drugu opomenu zbog ometanja rada parlamenta. (Aplauz se nastavlja) Izričem vam i treću opomenu zbog ometanja rada parlamenta. Vi znate šta znači tri opomene. Vi znate, ostali poslanici šta znači izricanje tri opomene. Određujem pauzu, dotle će poslanik shvatiti šta znači izricanje tri opomene

Prema Poslovniku Skupštine ne postoje tri opomene. Predsednica je mogla da izrekne prvu opomenu, drugu opomenu i oduzimanje reči ili udaljenje sa sednice. Svi poslanici Dosta je bilo su aplaudirali. Pored njih i neki drugi opozicioni poslanici. Predsednica Skupštine voli da drži lekcije o poznavanju Poslovnika, ali je demonstrirala da ga ne poznaje i da se ne rukovodi Poslovnikom nego premijerovom naredbom i primitivnim metodama svoje stranke kojoj je cilj unižavanje najjače opozicione grupe.

Poslanička grupa Dosta je bilo se ponaša pristojno. Ne pretimo, ne vređamo nikoga, ne dobacujemo i ne vičemo. Koristimo dozvoljene metode otpora protiv brutalnog verbalnog nasilja kome smo izloženi: podizanje poslovnika kao indikacija da se krši poslovnik, aplauzom da ukažemo na apsurde i nejednake aršine, privremenim napuštanjem sednice kada govori poslanik Marjan Rističević jer to nećemo da slušamo. Kada nam se predsednica skupštine direktno obrati sa uključenim mikforonom, onda joj odgovorimo bez uvreda i bez vike, glasno, jer su nam mikrofoni isključeni. Pokret će primeniti sve pravne mere kojima će zaštiti svoja prava i odbraniti se od ovako primitivnih napada dirigovanih iz kabineta premijera.(Press DJB)