Tuđman je do 1942. godine  bio – ustaša!

Tuđman je do 1942. godine bio – ustaša!

01/11/2016 Off By

 

Zagrebački Nacional piše kako je Josip Manolić na uvid dobio kopije ekskluzivnih istorijskih dokumenata koji potvrđuju ono što je u svojoj knjizi ‘Špijuni i domovina’ predstavio kao jednu od najvećih tajni o kojoj je ćutao više od sedamdeset godina

ZAGREB.- Arhivska građa NDH, izjave svedoka i sadržaj knjige Josipa Manolića ‘Špijuni i domovina’ otkrivaju da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman celog života skrivao da je do juna 1942. radio za ideološki čisto Ministarstvo domobranstva Nezavisne države Hrvatske, piše zagrebački Nacional.

“Nisam bio siguran je li mladi Tuđman prikriveni ustaša ili skojevac”, tvrdi  Manolić u svojoj knjizi pišući o dilemi koja ga je mučila sve do leta 1942. godine, a koju je otkrio tek potkraj prošle nedelje.

Zamenio "U" za petokraku: Franjo Tuđman

Zamenio “U” za petokraku: Franjo Tuđman

Nacional piše kako je Manolić na uvid dobio kopije ekskluzivnih istorijskih dokumenata koji potvrđuju ono što je u svojoj knjizi predstavio kao jednu od najvećih tajni o kojoj je ćutao više od sedamdeset godina.

Spomenuta Manolićeva knjiga drugi je deo njegove političke autobiografije koja će se na tržištu pojaviti za nekoliko dana.

Urednici Nacionala, koji su je prvi pročitati, kažu kako već na prvim stranicama Manolić otkriva tajnu – da je Tuđman celoga života iz nepoznatih razloga prećutiivao taj istorijski značajan detalj svoje biografije.

“Postoje dokazi. To je jedna od tema na kojoj smo radili posljednjih mjesec dana. Pročitali smo pojedine dijelove pa i kompletnu knjigu Manolićevih memoara. On otkriva dramatične tajne koje je čuvao, kao ovu. Potaknuo je istraživanje i stupili smo u kontakt s ljudima koji su nam dali uvid u kopije dokumenata u kojima se vidi gdje se Franjo Tuđman prijavljivao i gdje je boravio. Tuđman je napisao da je zaposlen u Ministarstvu oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske”, kazao je Jelinić.

Nacional je objavio i kopiju dokumenta iz policijske arhive, a došli su i do dokumenta Tuđmanovog stanodavca iz toga vremena.(Nacional)