31. oktobar

31. oktobar

31/10/2016 Off By

1851 – U Cetinju je umro crnogorski vladika, filozof i državnik Petar II Petrović Njegoš, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela “Gorski vijenac”. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834 i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pesme.


 

1517 – Umro je italijanski slikar Fra Bartolomeo (Bartolommeo), jedan od poslednjih firentinskih renesansnih majstora. Smatra se pretečom baroka (“Bogorodica sa svecima”, “Pijeta”).

1517 – Ogorčen mnogobrojnim zloupotrebama crkve, nemački sveštenik Martin Luter (Luther) okačio je na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Time je u nemačkim zemljama počela Reformacija, a Luter je postao jedan od njenih vodja.

1632 – Rodjen je Jan Vermer (Vermeer), jedan od najvećih holandskih majstora 17. veka. Nepriznat i neshvaćen za života, dva veka kasnije svrstan je medju najveće umetnike u istoriji slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cene (“Pogled na Delft”, “Žena s pismom”, “Devojka s djerdanom”, “U ateljeu”, “Čas muzike”).

1795 – Rođen je Džon Kits (John Keats), jedan od velikana iz plejade engleskih romantičara s kraja 18. i početka 19. veka. Za pet godina stvaralaštva (umro je u 26. godini) ostavio je delo koje ga svrstava u jednog od najvećih pesnika engleske književnosti (“Endimion”, “Oda slavuju”, “Oda grčkoj urni”, “Oda jeseni”).

1848 – Carske čete pod feldmaršalom Alfredom Vindišgrecom (Windischgraetz) zauzele su Beč, čime je ugušen osmomesečni Bečki ustanak tokom kojeg je bila uspostavljena revolucionarna vlada.

1851 – U Cetinju je umro crnogorski vladika, filozof i državnik Petar II Petrović Njegoš, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela “Gorski vijenac”. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834 i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pesme.

1871 – Na osnovu ustava iz 1869. (Namesnički ustav), donet je prvi zakon o poroti u Srbiji, koji je stupio na snagu 1. januara 1872.

1918 – U atentatu je ubijen bivši mađarski premijer grof Ištvan Tisa (Istvan Tisza), vođa reakcionarne Nacionalne stranke rada.

1922 – Rođen je kambodžanski princ Norodom Sihanuk (Sihanouk), kojeg je na presto prvi put dovela francuska kolonijalna vlast 1941. Abdicirao je 1955. u korist oca Norodoma Suramarita, a posle njegove smrti 1960. ponovo je postao šef države. Oboren je sa vlasti 1970. u državnom udaru generala Lon Nola, potom je kratko (1975-76) bio predsednik tokom režima Crvenih Kmera. Posle niza burnih političkih promena, 1993. je ponovo postao kralj Kambodže.

1925 – Reza Kan (Khan) je preuzeo presto Irana i osnovao dinastiju Pahlavi koja je vladala tom zemljom do Islamske revolucije 1979.

1926 – Umro je američki madjioničar, poreklom madjarski Jevrejin Hari Hudini (Harry Houdini), najpoznatiji mađioničar 20. veka. Rođen kao Erih Vajs (Ehrich Weiss), promenio je ime u čast francuskog madjioničara Robera Hudina (Robert Houdin).

1940 – Pobedom britanske avijacije završena je Bitka za Britaniju koju su Nemci počeli u julu snažnim bombardovanjem i pomorskom blokadom Velike Britanije. Britanci su preuzeli vazdušnu kontrolu nad Lamanšom, a Nemci su odustali od invazije na to ostrvo.

1952 – SAD su na Maršalskim ostrvima na Tihom okeanu, izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1956 – Bombardovanjem egipatskih aerodroma, Britanija i Francuska su počele napad na Egipat, tokom Suecke krize.

1961 – U procesu destaljinizacije Sovjetskog Saveza, Staljinovi posmrtni ostaci premešteni su iz mauzoleja na Crvenom trgu u grobnicu uz zidine Kremlja.

1972. – Umrla je srpska slikarka nemačkog porekla – Beta Vukanović, koja je tokom bezmalo 80 godina naslikala impozantan broj ulja, akvarela i crteža i kao pedagog uticala na generacije srpskih slikara. Na studijama slikarstva u Minhenu upoznala je budućeg supruga – Rista Vukanovića, takođe slikara. S njim je 1898. došla u Beograd, grad kojem je ostala privržena do kraja života i s velikom predanošću je učestvovala u umetničkom životu patrijarhalne Srbije. Zaslugom tog umetničkog para, Beograd je dobio slikarsku školu koja je prerasla u Umetničku školu. Jedan je od osnivača “Lade” i “Cvijete Zuzorić”, društva srpskih umetnika, slikara i vajara, i začetnik za ono doba relativno smele karikature. Isprva je slikala u maniru impresionista, ali se kasnije približila čvršćoj realističkoj formi.

1984 – Ispred rezidencije u Nju Delhiju ubijena je Indira Gandi, premijer Indije. Ubistvo su izvršili Siki ekstremisti, pripadnici njenog ličnog obezbedjenja.

1991 – Na prvim višepartijskim izborima u Zambiji Frederik Čiluba (Frederick Chiluba) pobedio je Keneta Kaundu (Kenneth), lidera u borbi za nezavisnost i prvog predsednika zemlje.

1993 – Umro je italijanski režiser Federiko Felini (Federico Fellini), koji je pedesetih godina 20. veka postao vodeće ime italijanskog i svetskog filma. Jedan od najistaknutijih predstavnika italijanskog neorealizma dobitnik je tri Oskara za filmove “Ulica”, “Kabirijine noći” i “Osam i po”. Proslavili su ga i “Amarkord”, “Sladak život”, “Đulijeta i duhovi”.

1999 – Tokom 113. fudbalskog derbija “Partizana” i “Crvene zvezde” u sukobima navijača poginuo je učenik Aleksandar Radović. To je bio prvi slučaj nasilne smrti na fudbalskim utakmicama u Jugoslaviji.

2000 – Ruska raketa u kojoj su se nalazili prvi stanovnici medjunarodne svemirske stanice, eksplodirala je u Kazahstanu.