Poruka Poslovnog  foruma Srbija – Slovenija: Drži se novog puta i starog prijatelja

Poruka Poslovnog foruma Srbija – Slovenija: Drži se novog puta i starog prijatelja

24/10/2016 Off By

 

Vučić: Više od 25 puta govorio sam  u ovoj sali i nikada nije bilo toliko ljudi. Predsednici obe komore upravo su mi rekli da su razgovori privrednika bili odlični. Srbija i Slovenija nemaju nikakve političke prepreke. Imamo  istinske prijateljske odnose


Ranka Čičak

BEOGRAD.- Posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, premijeri Aleksandar  Vučić i Miro  Cerar, požurili su u Privrednu komoru Srbije i na Poslovnom forumu  Srbija –  Slovenija još jednom  pohvalili dobre odnose između dve zemlje.

Cerar je  rekao  da  Slovenija i Srbija idu ka budućnosti i da ga to povezuje s kolegom  Aleksandrom Vučićem:

-Obojica pokušavamo da svoje društvo pomeramo napred. Promene  su  brze   i žurimo u korak s vremenom, kako bi omogućili normalni razvoj budućim generacijama.

Cerar kaže da  zajedničke sednice vlada imaju i simbolički značaj, a obe vlade traže mogućnosti za saradnju u svim oblastima. Raduje ga  što 1500 slovenačkih firmi u Srbiji zapošljavaju 25.000 radnika, ali i što se srpski investitori sve češće pojavljuju u Sloveniji:

Raduje me i to što dobro radi naša zajednička Komisija za ekonomsku  saradnju, jer je to korisno  za obe države. Zajedno  ćemo razvijati  farmaciju, digitalizaciju, stočarstvo, turizam. Srbija i Slovenija su lepe i mogu zajednički na trećim tržištima ponuditi turistima svoje lepote. Za sada su to Iran, SAD, Švedska, a uskoro će se ponuda proširiti. Cerar je svoje izlaganje privrednicima završio na srpskom jeziku, jednom polovicom:

-Drži se novog puta i starog prijatelja.

Vučić je bio oduševljen prepunom salom:

-Više od 25 puta govorio sam  u ovoj sali i nikada nije bilo toliko ljudi. Predsednici obe komore upravo su mi rekli da su razgovori privrednika bili odlični. Srbija i Slovenija nemaju nikakve političke prepreke. Imamo  istinske prijateljske odnose.Takvi odnosi sa najrazvijenijom zemljom bivše Jugoslavije mogu nam  samo koristiti. Lane je trgovinska razmena bila 870 miliona, a ove godine je prešla milijardu. Slovenija je među prvih deset   stranih partnera i investitora u Srbiji.

Vučić najavljuje bolju vojno ekonomsku  saradnju :

-Nikada  nismo imali  jasnije i veće tržište za tu robu. Plašim se da će tržište biti sve veće. Ali, naše je da radimo i prodajemo. Povećaćemo saradnju i u turizmu. Mi imamo Vranjsku banju s najtoplijom vodom u Evropi i ona nam teče uzalud. Tu nam je potrebna vaša pomoć. Super, ako zaradite. I agrokompleks nudi  velike mogućnosti za  saradnju.

Svim srpskim firmama koje žele da investiraju u Sloveniji, srpski premijer je obećao pomoć svoje  Vlade.