Otvoren Beogradski Sajam Knjiga

Otvoren Beogradski Sajam Knjiga

23/10/2016 Off By

 

Sajam su otvorili pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske. dr Dragan Stanić (poznatiji kao Ivan Negrišorac) i iranska rediteljka i spisateljica Narges Abjar, predstavnica Irana, ove godine zemlja počasni gost


Ranka Čičak

BEOGRAD.- Uz zvuke fanfara i pesme Alekse Šantića “Sto te nema” u izvođenju Olivera Njega i pijaniste Nikole Rackova, zvanično je otvoren 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Sajam su otvorili pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske. dr Dragan Stanić (poznatiji kao Ivan Negrišorac) i iranska rediteljka i spisateljica Narges Abjar, predstavnica Irana, ove godine zemlja počasni gost.

Narges Abjar

Narges Abjar

Abjarova, je podsetila je da je roman “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, pre 40 godina objavljen u Iranu, i rekla da je to knjiga od oko 400 stranica čijim čitanjem se “može zakoračiti u svet žitelja malog mesta koji na obali Drine žive četiri veka” .

Rekla je da se u Iranu prevode i objavljuju skoro sva značajna svetska dela.

“Istorijat pisanja u Iranu seže u drevno doba, u vreme kada su knjige ispisivane na kamenim pločama i kasnije životinjskim kožama. Prevođenje knjiga, takođe, seže u epohu Ahemenida, oko pet vekova pre nove ere. U drevnom Iranu reč knjiga se upotrebljavala za ‘svetu knjigu’, a pisanje i pismenost su, isto tako, smatrani svetim.

Ona je rekla da sada pišu za ljude u Iranu koji žive sa knjigom i sa pravom se pohvalila da svake godine u Iranu oko šest miliona Iranaca poseti Međunarodni teheranski sajam knjiga, da je u poslednje četiri godine objavljeno oko 300.000 naslova, među kojima je 160.000 onih kojima je to prvo izdanje.

“Pre oko sedamdeset godina Iranke su uzele pero u ruke i počele da pišu i zato sa ponosom mogu da kažem, da je, saglasno novim podacima, aktivno prisustvo žena na iranskoj književnoj sceni sada u porastu. Danas u Iranu na svakih pet muških pisaca, postoje tri spisateljice, čija dela se objavljuju i intenzivno čitaju”, rekla je ugledna gošća iz Irana.

“Pisci, bilo da su muškarci ili žene, stvaraju knjige, a knjiga je ono magično i besmrtno dostignuće ljudskog roda koje povezuje i spaja naše naraštaje, i po rečima Voltera: Njeni listovi su poput krila koja naš duh uznose u blistavi svet”, naglasila je Abjarova.

Negrišorac je pozdravljajući goste uputio poziv prisutnima “otvorimo knjige, udubimo se u njih, pa će se i nama svet otvoriti pred očima i udubiti se u našu svest”.

“Svet oko nas jeste upravo to – najsloženija moguća knjiga koju valja iščitavati bez nade da će se ikada dočitati do nekakvog fiktivnog kraja”, rekao je on.

Beogradski sajam knjiga, istakao je Negrišorac, “predstavlja mesto stvarnoga susretanja učesnika književne komunikacije, a od toga suočavanja oči-u-oči svi učesnici imaju mnogostruke koristi i dragocenih podsticaja”.