Mašina za pranje veliko leglo bakterija Escherichie coli

Mašina za pranje veliko leglo bakterija Escherichie coli

23/10/2016 Off By

Jedna od najraširenijih fekalnih bakterija je stafilokok, najčešći uzročnik probavnih bolesti i trovanja hranom. No stafilokok ne “voli” ni daske ni zahode koliko voli tablete i mobitele. Britanski naučnici su usporedili 30 tableta, isto toliko pametnih telefona i klozetsku šolju u jednom preduzeću


 

MAŠINA za veš jedno je od najopasnijih legla bakterija. Samo jednom turom donjeg rublja u mašinu može da se prenese sto milona bakterija Escherichie coli, koja se posle lako prenosi na ostatak rublja u mašini tokom pranja. Simptomi infekcije E. coli su grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje, a neke njene vrste mogu da izazove anemiju, infekcije urinarnog trakta, pa čak i otkazivanje bubrega. Američki naučnici otkrili su da se u 30 posto mašina nalazi bakterija E. coli jer lako preživi pranje na nižim temperaturama. E. Coli “voli” vlagu jer se tada lako razmnožava, pa je mašina mnogo opasnija od klozetske šolje koja je presuva za širenje bakterija. Najbolje što možete da učiniti je jedanput mesečno dezenfikovati mašinu – u prostor za deterdžent ubacite dve šolice izbeljivača i pustite je da radi na prazno.

Daska za rezanje sadrži 200 puta više ovih bakterija nego WC školja. One obožavaju unutrašnje organe životinja, pa se lako nastanjuju na daskama tokom pripremanja hrane.

Jedna od najraširenijih fekalnih bakterija je stafilokok, najčešći uzročnik probavnih bolesti i trovanja hranom. No stafilokok ne “voli” ni daske ni zahode koliko voli tablete i mobitele. Britanski naučnici su usporedili 30 tableta, isto toliko pametnih telefona i klozetsku šolju u jednom preduzeću. Tableti su sadržavali 600 jedinica bakterija stafilokoka po brisu, dok su pametni telefoni sadržavali 140 jedinica ove bakterije, a WC šolja tek 40. Studije su pokazale i da sve više mladih obavlja nuždu s telefonom u ruci, pa ako ne želite više bakterija na zaslonu, u klozet idite praznih ruku. Nitko ne želi suživot sa E. coli, stafilokokom i salmonelom, no upravo su ove tri bakterije najčešći stanovnici tepiha, koji su pravo carstvo mrtvih stanica kože, peludi, dlaka ljubimaca i ostataka hrane.

Dodate li tome činjenicu da prosečna osoba otpusti oko milijun i pol mrtvih stanica kože svakih sat vremena, lako se izračuna da na svakom kvadratu tepiha živi najmanje 200.000 bakterija – gotovo 700 puta više nego na WC šolji. To je dovoljan razlog da jednom godišnje dubinski očistite sve tepihe jer usisavač ne može da dohvatiti najskrivenija mesta. No zato je lako dohvatiti svaki kutak ručne torbe koja je tri puta prljavija od klozetske šolje, a ako se koristi svakodnevno, bi će prljavija čak deset puta više. Sve bakterije lako se prenose na ostale predmete u torbi, i to najčešće na kreme za ruke, sjajila i ruževe. I platnene torbe za kupovinu često sadržavaju E. coli, što upućuje na prisutnost fekalnih tvari i opasnih patogena koji lako dolaze u dodir s hranom. Stafilokok i E. coli obožavaju d živje na ljudskoj koži, a tamo vrlo lako dolaze putem kuhinjskih sunđerai krpa. Američki naučnici otkrili su da najobičniji sunđer sadržava oko 134.000 bakterija, što je 456 puta više od zahodske školje, a u čak deset posto kuhinjskih krpa prisutna je salmonela. Ipak, sunđeri i krpe sadrže najveću količinu E. coli i mnogih fekalnih bakterija, i to zato što ih ne menjamo i čistimo onoliko često koliko bismo trebali. Isto vredi i za kuhinjske slavine koje imaju 44 puta više bakterija od klozetske šolje, dok one u kuhinji sadrže 20 puta više bakterija nego klozet. Dezinfikujte sunšere i kuhinjske krpe svaki dan u mikrovalnoj pećnici ili pomoću antibakterijske tekućine.