Komemoracija u Spomen parku Šumarice

Komemoracija u Spomen parku Šumarice

21/10/2016 Off By

 

Komemorativna manifestacija “Veliki školski čas” u Spomen-parku Šumarice održava se u znak sećanja na 21. oktobar 1941, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori


KRAGUJEVAC – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da niko nema pravo da zaboravi žrtve koje je Kragujevac podneo u Drugom svetskom ratu ali da to ne znači da neko od Nemaca rođenih posle tog sukoba treba da nosi bilo kakvu krivicu.

“Poruka je jasna – desilo se, bilo je užasno, tragično. Ne možemo da zaboravimo nikada, nemamo pravo na to. Ali možemo da živimo normalno, kao ljudi… Dakle, niko od mladih Nemaca, rođenih posle rata, nema nikakvu krivicu za to što se desilo u Kragujevcu i niko od nas rođenih posle rata nema pravo da bilo kome tamo spočitava nešto iz prošlosti”, rekao je Nikolić novinarima nakon manifestacije “Veliki školski čas”, u znak sećanja na Kragujevčane streljane 1941. godine u Šumaricama.

Nikolić je dodao da upravo iz Kragujevca odlazi u Kruševac, gde će biti otvoren pogon jednog nemačkog investitora i da je to dokaz da treba da se živi normalno.

On je rekao da iz prošlosti treba da uzmemo ono što nas čini boljim i većim, ali da tugu Kragujevčana niko ne može da opiše.

“Svake godine sam gledao poemu i vidim da uvek postoji novi način da se tuga opiše i da se ne zaboravi”, rekao je Nikolić i dodao da je i kao učenik dolazi na to mesto, na kojem je uvek bilo puno žena u crnini koje su izgubile članove svojih porodica.


sumarice2


Nikolić je izrazio žaljenje zbog toga što apel da se Šumarice nigde i nikada ne ponove nije urodio plodom.

“Na sve strane stradaju ljudi i deca. To je, izgleda, ono što je ostalo životinjskog u ljudima – da neprekidno prave sukobe, dokazuju ko je jači, čija je politika ispravnija. Da veliki ne puštaju male da žive svoj život”, rekao je Nikolić.

Komemorativna manifestacija “Veliki školski čas” u Spomen-parku Šumarice održava se u znak sećanja na 21. oktobar 1941, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, uličnih čistača obuće.(Agencije)