Hrvatska dobila najbrojniju vladu u EU

Hrvatska dobila najbrojniju vladu u EU

19/10/2016 Off By

 

Nemačka, kao jedna od najrazvijenijih zemalja sveta s populacijom od preko 80 miliona  stanovnika ima tek 16 članova vlade

ZAGREB.- Hrvatska vlada s 21 članom na prvom je mestu po broju ministarstava u Europskoj uniji.

Bugarska se nalazi na drugom mestu s 18 članova Vlade, a onda slede Danska, Francuska, Luksemburg, Poljska, Portugal i Velika Britanija s po 17 članova Vlade.

Najmanje članova Vlade ima Švedska i to njih deset, Kipar ih ima 11, a Austrija 12 članova vlade.

Po 13 članova Vlade imaju Holandija, Litvanija, Italija, Finska, Belgija, Slovenija i Slovačka. 

Nemačka, kao jedna od najrazvijenijih zemalja sveta s populacijom od preko 80 miliona  stanovnika ima tek 16 članova vlade.

BiH ima premijera i 16 ministara, a Srbija iako ima više stanovnika nego Hrvatska, broji 20 članova vlade – premijera, sekretara i 18 ministara.

Po broju ministara Hrvatska je u rangu Albanije koja ima 19 ministarstava i 20 članova vlade.

Rusija, koja broji gotovo 150 miliona stanovnika, uz premijera ima 22 ministarstva, ali i osam potpredsednika. Rekord drži Šri Lanka s 52 člana Vlade. Po Ginesu prvo mesto drži Šri Lanka s 52 članova Vlade.

Prva Vlada, ona kojoj je na čelu bio Stjepan Mesić, uz premijera imala i tri potpredsednika i 23 ministra. Ta je Vlada bila aktualna nepuna tri meseca, od kraja maja do kraja avgusta 1990. godine.  Premijer u drugoj Vladi bio je Josip Manolić, a uz njega i četiri potpredsednika ta je vlada brojala čak 28 ministara. Sanader najmanje, Manolić najviše Ipak, valja napomenuti da nije postojao jednak broj ministarstava, već je nekoliko ministara imalo status ministra bez portfelja, odnosno ministra bez ministarstva.

Vlada Franje Gregurića je treća, a bila je aktualna od jula  1991. do avgusta 1992. Uz premijera je brojala četiri potpredsednika i 20 ministarstava, a promenilo se čak 11 ministara bez portfelja. Vlada Ivice Račana, koja je na vlast došla 2000. godine, uz premijera brojala je četiri potpredsednika i 18 ministarstava.  Najmanju Vladu imao je Ivo Sanader. Ona je, uz njega i potpredsjednika Vlade za privredu, brojala 14 ministarstava. Vlada Zorana Milanovića imala je na kraju 20 članova, a ona Tihomira Oreškovića 22 člana.(Index)